Головна » 2015 » Травень » 30 » Нам не треба нових Литвиненків - СБУ вжила заходів із захисту Алєксандрова та Єрофєєва від отруєння агентурою ФСБ

Нам не треба нових Литвиненків - СБУ вжила заходів із захисту Алєксандрова та Єрофєєва від отруєння агентурою ФСБ

 У київському військовому шпиталі, де лікуються затримані росіяни Олександр Алєксандров та Євген Єрофєєв, встановлено системи радіаційного захисту.

Таких запобіжних заходів вжила Служба безпеки України, пише "Новая газета".

За словами представників СБУ, котрі забезпечують охорону затриманих росіян, ці заходи здійснено "у зв'язку із загрозою замаху на життя капітана Єрофєєва і сержанта Алєксандрова з боку російських спецслужб".

"Ще один інцидент, на зразок усунення Литвиненка, нам не потрібен", - прокоментували в офісі радника очільника СБУ Маркіяна Лубківського.

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко в 1998 році стверджував, що російські спецслужби наказали йому усунути опозиційного до режиму Володимира Путіна олігарха Бориса Березовського, який тоді проживав неподалік від Лондона.

У 2000 році офіцер втік з Росії, отримавши політичний притулок у Великій Британії.

Є автором сенсаційної книги-викриття "ФСБ підриває Росію", друк та розповсюдження якої заборонено на території РФ.

У 2006 році Литвиненко раптово помер від отруєння радіоактивним полонієм. Розслідування загибелі екс-співробітника російських спецслужб у Великій Британії триває досі.

Британські слідчі вважають головними підозрюваними Андрія Лугового, колишнього співробітника спецслужб, нині - депутата Держдуми, і бізнесмена Дмитра Ковтуна.

Пізніше за не менш загадкових обставин пішов з життя й Березовський.

Довідка

16 травня в зоні проведення АТО в районі міста Щастя (Луганська область) бійцями добровольчого батальйону "Айдар" було затримано двох російських офіцерів Головного розвідувального управління Міністерства оборони РФ капітана Єрофєєва й сержанта Александрова під час спроби захопити стратегічний міст через ріку Сіверський Донець.

Унаслідок бойового зіткнення від шести куль, що були випущені з автоматичної зброї, загинув український військовий Вадим Пугачев, троє учасників АТО дістали поранення. Один із затриманих був поранений у руку, інший - у ногу.

Як заявив під час допиту Александров, загалом в районі Щастя наразі діє чотири групи російського ГРУ. Він розповів також до якої частини вони з Єрофєєвим належать, як звати їхніх командирів тощо.

Затриманих перевезли до Києва у Головний клінічний госпіталь Міноборони.

Оскільки жодні військові дії між Україною й Росією формально не ведуться, 19 травня українські слідчі оголосили затриманим підозру у скоєнні злочинів, передбачених статтею 258-3 КК України (участь у терористичній діяльності). 22 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 липня включно.

22 травня ввечері Лубківський заявив, що Україна вважає затриманих у Луганській області військовослужбовців ГРУ Генштабу РФ капітана Єрофєєва і сержанта Александрова терористами, але надасть їм всю необхідну правову та медичну допомогу.

Тривалу фактичну та юридичну відмову путінського режиму від кадрових військовослужбовців, до того ж офіцерів, що діяли на території України за офіційним наказом свого командування, один з лідерів російської опозиції Олексій Навальний назвав "зрадою".


За матеріалами: Новини сьогодні
30-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11012

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]