Головна » 2013 » Липень » 16 » Науковці розшифрували дитячий плач: це може бути таємна хвороба

Науковці розшифрували дитячий плач: це може бути таємна хвороба

Плач дитини може допомогти у виявленні проблем зі здоров'ям, які залишилися непоміченими. Про це заявили співробітники Браунівського університету в США і Лікарні Род-Айленда для жінок і дітей, пише РБК.

Для батьків плач дитини - сигнал про голод, біль або дискомфорт. Однак дослідження науковців показало, що він свідчить про більше.

Фахівці створили комп'ютеризований пристрій, який аналізує плач: він дозволить встановити, чи має дитина неврологічні проблеми або серйозні порушення в розвитку.

"Відмінності в акустиці плачу можуть розповісти про стан немовлят. Як правило, порушення виявляються у дітей, які отримали травму при народженні або пошкодження під час вагітності, а також ті, хто народився раніше терміну. Аналіз відмінностей може стати неінвазивним способом виявлення збоїв в нейробіологічній і нейроповедінковій системах", - коментує Стівен Шейнкопф. Пристрій працює в два етапи. На першому він розділяє записаний плач на однакові відрізки, рівні 12,5 мс. Кожен відрізок оцінюється за кількома параметрами, включаючи частоту хвиль, вираженість голосу і гучність звуку.

На другому етапі використовуються дані, отримані в ході першого, коло параметрів скорочується до найбільш важливих. В результаті відрізки знов з'єднуються і аналізуються як моменти крику або тиші. Довгі відрізки відокремлюють від коротких і записують часовий проміжок між ними.

"Ідея полягає в тому, що плач може бути своєрідним "вікном" у мозок. Неврологічні дефекти впливають на голосові зв'язки. Зміни звуку можуть передбачити наявність різних захворювань", - кажуть автори.

Вони планують використовувати пристрій для виявлення аутизму. За їхніми словами, аутисти виробляють нетипові для здорової людини звуки, тому захворювання можна виявити ще в дитинстві. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що звучання голосу чоловіка дозволяє стороннім людям досить точно визначити ступінь його фізичної підготовленості й агресивності, що, ймовірно, допомагало оцінити суперника на ранній стадії еволюції людей.



За матеріалами: Новини сьогодні
16-07-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11155

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]