Головна » 2018 » Липень » 15 » Не можна зупинити ідею, час якої настав.- Порошенко про надання автокефалії Українській Православній церкві

Не можна зупинити ідею, час якої настав.- Порошенко про надання автокефалії Українській Православній церкві

Порошенко про надання автокефалії Українській Православній церкві: Не можна зупинити ідею, час якої настав.

Президент нагадав, що Москва чинить шалений спротив наданню Україні Томосу

"Кажуть, не можна зупинити ідею, час якої настав. Ідея автокефалії зараз в Україні є саме такою ідеєю.

До Томосу нас підводить сама логіка історичного процесу, логіка розвитку української нації, логіка розвитку української  держави", – на цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час участі у Всеукраїнській прощі, приуроченій 1030-річчю Хрещення України–Русі, що відбувається у Зарваниці на Тернопільщині.

Президент підкреслив, що мова йде не про створення державної церкви: "Церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією... Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави. Але особливо від держави іноземної. Це я кажу вам. Про це я написав Понтифіку. Днями державний секретар Ватикану повідомив мені, що Папа Франциск із великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій".

Глава держави також сказав, що з перших же днів свого президентства поставив за мету добитися від Константинопольскої Матері-Церкви надання автокефалії Українській помісній православній єдиній церкві. Відтоді ця тема постійно перебуває в його центрі уваги.

Порошенко розповів, що протягом кількох років тривала невидима для стороннього ока напружена робота: "Зустрічі та листування із Вселенським Патріархом, обговорення теми з лідерами православних країн та предстоятелями церков цих країн".

Петро Порошенко зазначив, що у відповідь на його звернення, яке було підтримано Верховною Радою України, обласними радами, в тому числі Тернопільською обласною радою, районними радами, ієрархами всіх церков, нарешті, ми вже почули низку позитивних повідомлень.

"Про те, що приєднання Київської Митрополії до Московської Церкви, яке сталося у сімнадцятому столітті, було здійснене всупереч канонам. Про те, що право надавати автокефалію належить винятково Вселенському Патріарху і Синоду. Про те, що Константинопольська Церква – це Церква-Мати для українських православних. А Москва, яка претендує на "материнство", насправді є дочірньою по відношенню до церкви в Києві... І головне – про те, що коли виникає незалежна держава, природним наслідком виникнення держави є створення своєї незалежної православної церкви", – зауважив Порошенко.

За словами Президента, автокефалія не є клопотом лише українських православних. "Це – питання нашої української  незалежності. Це – один із стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки. І, врешті-решт, всієї світової геополітики», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що саме тому і чинять такий шалений спротив Москва та її п’ята колона всередині України. «І навіть деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали на зовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії», - додав він.

«Ситуація непроста. Протидія – масштабна і системна. Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені. Та нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати – молитися, і вірити та боротися», - сказав Президент та нагадав слова Любомира Гузара: «Коли молимося, не припиняймо працювати. Бо без нашої праці нічого не буде, нічого само по собі не станеться».


За матеріалами: Новини сьогодні
15-07-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1576

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]