Головна » 2015 » Серпень » 19 » Нічим не уступає Криму фруктове Закарпаття. ВІДЕО

Нічим не уступає Криму фруктове Закарпаття. ВІДЕО

А окремі місцевості мають особливий унікальний клімат.

На плантації, що розташована на вершині Чорної гори на Закарпатті, дозрівають плоди на більш ніж сотні персикових деревах. На 5 гектарах садівник вирощує 20 різних сортів персиків. Відтак на Закарпатті сподіваються, що з часом зможуть замінити нішу Криму з вирощування теплолюбних фруктів.

Про це йдеться у сюжеті програми перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK (щобудня о 21:00).

Колишній мебляр, який віднедавна займається садівництвом, розповідає, що клімат на Закарпатті особливо сприятливий для персикового промислу.

«Крим програє нам кліматичними умовами. Адже на Закарпатті створений природою дуже сприятливий клімат для вирощування персиків. А це дуже сухе повітря, відсутність вологи та високі температури», – розповідає садівник Дмитро Бондарюк.

Чорна гора на Виноградівщині, де розташований сад, має особливий клімат. Температура тут не опускається нижче 10 градусів навіть узимку. А влітку гора нагрівається й тримає тепло всю ніч.  

До вершини із підніжжя гори близько півкілометра крутого схилу. Щоб доправити фрукти донизу, родина власними силами змайструвала підйомник на коліях.

Персиками із власного саду фермер забезпечує чи не всю область. Щороку він збирає в середньому 15 тонн фруктів. Ціна за кілограм коливається від 10-ти до 20-ти гривень. Покупці цінують такі фрукти не тільки за смак, а й за екологічну чистоту. Адже персикові дерева не обробляють жодними хімікатами.

«Два роки тому ми вели переговори з міністерством про те, щоб Закарпаття замінило нішу Криму з вирощування фруктів. Адже за кліматичними умовами ці регіони ідентичні. Після розмов справа щодо розвитку нашої області зупинилася. Але зважаючи на ситуацію з Кримом, я думаю, що невдовзі ми знову піднімемо це питання», – зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо.

Наразі на Закарпатті, окрім місцевих персиків, продають чимало імпортних, привезених із сусідньої Угорщини. Фермери сподіваються, що коли запрацюють спеціальні державні програми підтримки, вони зможуть вирощувати теплолюбних фруктів у рази більше.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
19-08-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1997

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]