Головна » 2016 » Грудень » 8 » Нова "мінімалка", пенсія і стипендія від ВР: пан чи пропав - преса

Нова "мінімалка", пенсія і стипендія від ВР: пан чи пропав - преса

Верховна Рада ухвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів". Головне нововведення – мінімальна зарплата на рівні 3200 гривень.

Також Мінфін отримав доступ до особистих даних, а виконкоми – право контролювати роботодавців. А тим, хто не пустить інспектора, загрожує штраф. Крім того, змінилася формула нарахувань пенсій і стипендій.

Відповідно до закону, раніше середня зарплата по країні, яку враховували при нарахуванні пенсії, враховувалася за три роки до моменту виходу на пенсію. При цьому показник затверджував Пенсійний фонд. Тепер же середню зарплату визначатимуть по-новому, відповідно до порядку, встановленого Кабміну.

Це зокрема допоможе перерахувати ("осучаснити") пенсії.

"Механізм, у принципі, перевірений, тому що у нас пенсія залежить від стажу і зарплати. Єдине питання, що у формулі розрахунку розміру пенсії є такий показник, як середня заробітна плата, за яким осучаснюється, по суті, пенсія. Цей показник якраз і є причиною того, що у старих пенсіонерів розмір пенсії не змінювався. Зміна цього показника – це і є механізм осучаснення. Наскільки він зміниться, це питання ще вирішується", – пояснив заступник голови ПФ Микола Шамбір.

Так, у наступному році пенсії проіндексують на 10%, а окремим пенсіонерам ще й перерахують виплати. За попередньою оцінкою, це торкнеться 5 млн пенсіонерів, вони будуть отримувати в середньому на 300 гривень більше.

"За рішенням Кабінету міністрів України здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій за рахунок збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні", – йдеться в законопроекті, ухваленому Радою.

Крім того, в законі зазначено, що максимальна пенсія не повинна перевищувати 10 прожиткових мінімумів, тобто 15 440 гривень. Парламентарії до кінця 2017-го скоротили розмір максимальної пенсії до 10 740 гривень.

Також Рада ухвалила рішення "відв'язати" розмір штрафів від мінімальної зарплати і прив'язати їх до прожиткового мінімуму. Зроблено це для того, щоб штрафи разом з мінімалкою не зросли вдвічі.

"Більшість штрафів розраховуються не від мінімальної заробітної плати. Зокрема, всі штрафи, визначені у Кодексі України про адміністративні правопорушення та в Кримінальному кодексі, визначаються як певна кількість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 гривень)", – розповідає керівник практики Вирішення і спорів JUSCUTUM Антон Куц.

Так, раніше до мінімальної зарплати були прив'язані штрафи за порушення Трудового законодавства, а також "податок на землю" і судові збори. Приміром, за неоформленого працівника роботодавцю загрожував штраф у розмірі 30 мінзарплат (з 1 січня - 96 тисяч гривень), а тепер – 30 прожиткових мінімумів (46,3 тис. гривень).

Разом з цим з'явився і новий механізм контролю. Парламент надав повноваження контролювати зайнятість і оплату праці виконкомам на місцях. При цьому, якщо роботодавець відмовився впустити на підприємство інспектора, "порушнику доведеться заплатити штраф у розмірі до трьох мінімальних зарплат (з 1 січня – 9600 гривень). А якщо мета перевірки – знайти неоформленого співробітника або "тіньові" зарплати роботодавцю, який не впустив інспектора, загрожує штраф до 100 мінімальних зарплат (з 1 січня 320 000 гривень).

"Законопроект вплине на ринок праці, в тому числі підвищить рівень заробітної плати, призведе до детінізації доходів від трудової діяльності", – йдеться в документі.

Нагадаємо, з 1 січня наступного року роботодавці не мають права виплачувати своїм співробітникам, які працюють повний день, менш ніж 3200 гривень. Керівник регіональної спілки підприємців Олена Єременко заявила про те, що в результаті малому бізнесу доведеться скорочувати робочі місця, оформляти працівників на половину ставки.

Раніше в законі про Вищу освіту було зазначено, що академічні стипендії виплачуються щонайменше двом третинам студентів (курсантів) кожного курсу (крім першого семестру першого року навчання) з кожної спеціальності, без врахування осіб, які отримують соціальні стипендії.

"Академічну стипендію отримують студенти (курсанти), які згідно з рейтингом, складеним у вищому навчальному закладі за результатами семестрового контролю, здобули найкращі результати навчання", – йшлося в законі.

Однак по факту всі студенти, які мали середній бал не нижче 4.0, отримували стипендії.

Парламентарі внесли поправки в закон, тепер стипендії призначені "студентам (курсантам) вищого навчального закладу, виходячи з рівня доходу сім'ї і успіхів у навчанні, у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України".

Як кажуть у Мінфіні, скасовувати стипендії ніхто і не збирався. Ба більше, суми, які виділяються на фінансування стипендій, скорочуватися не будуть, а от вимоги до одержувачів цих коштів зміняться. Міністерство фінансів пропонує створити два фонди. Гроші з першого будуть виділятися на фінансування стипендій соціально незахищеним студентам. Розмір таких стипендій, за словами заступника міністра Сергія Марченка, може бути вищим за 1900 гривень.

З другого фонду будуть фінансувати академічні стипендії, вони також будуть вищі. Зараз їх отримують усі студенти бюджетної форми навчання із середнім балом 4.0. Наприклад, якщо студент складає іспити з 6 предметів, для того щоб залишитися зі стипендією, достатньо отримати три трійки і три п'ятірки. 75% бюджетників цій вимозі відповідають, а отже – отримують гроші. Після нововведень ця вимога посилиться. Нові критерії у відомстві не називають, однак при цьому зазначають, що гроші отримуватимуть студенти, які "насправді добре вчаться".

Якщо раніше підприємці, які не використовували найману працю, "єдинники", могли не сплачувати податок у Пенсійний фонд (ЄСВ), згідно з новими правилами, їм доведеться платити внесок щонайменше 0,5 мінімального розміру ЄСВ. Це, як припускають автори законопроекту, допоможе скоротити дефіцит ПФ.

За словами Миколи Шамбіра, на даний момент розглядається можливість зобов'язати всіх працюючих українців платити ЄСВ. На даний момент від цього податку звільнені аграрії, деякі нотаріуси, працівники сфери послуг.

"У світі застосовується обов'язковість сплати страхових внесків для всього працездатного населення. Ми ще поки що вивчаємо цей та інші методи. Але є методи як добровільного залучення, так і обов'язкової сплати", – розповів чиновник.

Зазначимо, тепер від розміру мінімальної зарплати не залежатимуть не тільки штрафи, а й виплати військовослужбовцям. Так, раніше українцям, які через призов в армію звільнялися з роботи, виплачували дві мінімальні зарплати (з 1 січня – 6400 гривень). За рішенням парламентаріїв разом 6400 платитимуть 3088 гривень (два прожиткових мінімуми), пише Олександр Литвин у статті "Нові пенсії, штрафи, стипендії і зарплати: які закони змінила Рада" в газеті "Сегодня".

За законопроект №5130 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України", яким встановлюється новий порядок формування тарифної сітки оплати праці, проголосували 227 народних депутатів за необхідного мінімуму 226. Інакше кажучи, те, що було предметом обговорення протягом останніх кількох тижнів, нарешті втілено у життя.

"Саме цей законопроект створює умови для підвищення з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати вдвічі — до 3200 гривень", — зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що в бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) визначатиметься урядом.

А підприємства-бюджетники визначатимуть тарифні ставки самостійно в колективних договорах.

При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижче за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Також законопроект регулює зміни в частині соцстрахування, виплати пенсій, стипендій та надання адміністративних послуг.

В ідеї підвищення мінімальної зарплати є як свої прихильники, так і противники. Останні вказують на те, що "стрибок" "мінімалки" ризикує обернутися зростанням інфляції, а також банкрутством малого та середнього бізнесу, на плечі якого ляже потреба збільшувати фонд заробітної плати, а отже, й єдиний соціальний внесок, який відраховується з цього фонду.

Справедливість таких побоювань довело нещодавнє "здорожчання" маршруток у Києві: перевізники кажуть, що це лише "квіточки", а "ягідки" проявляться, коли з нового року збільшиться мінімальна зарплата. Проте це тема для окремої розмови, пише Наталія Лебідь у статті "Нова мінімальна зарплата: чого варто очікувати українцям" в газеті "Україна молода".


За матеріалами: Новини сьогодні
08-12-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1840

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]