Головна » 2017 » Серпень » 16 » Обстеження кульшового суглоба при пошкодженнях

Обстеження кульшового суглоба при пошкодженнях

При захворюваннях кульшового суглоба його лікування розпочинається з дослідження і огляду. При зовнішньому огляді можна звернути увагу на вимушене положення ноги по відношенню до тазу. Також рельєф в області тазостегнового суглоба може змінюватися. Вимушене положення ноги - це явище, яке досить часто зустрічається при багатьох захворюваннях тазостегнового суглоба. Воно зустрічається при переломах, вивихах, контрактурах та інших захворюваннях. Але іноді єдиним варіантом лікування є тотальне ендопротезування кульшового суглоба.

Часом на даних тільки зовнішнього огляду можна поставити достовірний діагноз. Наприклад, при вивихах стегна найчастіше буде спостерігатися відведення і зовнішня ротація стегна (при передніх вивихах), для задніх вивихів характерна інша деформація (зсунення і внутрішня ротація). Якщо ж в тазостегновому суглобі протікають різні гострі і хронічні процеси, то вони будуть супроводжуватися різними видами контрактур, що додасть нозі характерне положення. Якщо запалення в області тазостегнового суглоба протікає тривало, то можна спостерігати таке явище як м'язова атрофія. Особливо характерна атрофія групи м'язів. Крім атрофії групи м'язів спостерігається атрофія сідниці, відповідно, сідниця хворої сторони буде ставати більш плоскою в порівнянні зі здоровою.

Після огляду необхідно вдатися до обмацуванню ураженого суглоба. При пальпації вертлюжної западині, якщо не виявлена головка стегна, то можна зробити висновок, що її або зовсім немає (була зруйнована патологічним процесом), або вона є, але перебуває не в типовому для неї місці. Наприклад, при задньому вивиху стегна, головка найчастіше розташовується на крилі клубової кістки.

Після огляду та пальпації необхідно розпитати хворого про його скарги (болі, обмеження рухливості в суглобі і так далі). Огляд, пальпація і розпитування, як правило, дає ту кількість інформації, якої вистачає для того, щоб поставити правильний діагноз.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-08-2017
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11133

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]