Головна » 2016 » Травень » 12 » Окуповані міста і селища декомунізували

Окуповані міста і селища декомунізували

Верховна Рада перейменувала 74 населених пункти районів на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Відповідне рішення 245 голосами депутати ухвалили на засіданні у четвер, 12 травня.

Це зроблено згідно з законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", а також враховуючи рекомендації Українського інституту національної пам’яті.

Згідно з пояснювальною запискою постанови №4086, в Донецькій області перейменовано 37 населених пунктів і 1 район.

Так, наприклад, місто Торез отримало назву Чистякове. Крім того, перейменованийо Тельманівський район на Бойківський.

У Луганській області декомунізовано 36 населених пунктів.

Так, зокрема, місто Красний Луч перейменовано на місто Хрустальне, Кіровськ став Голубівкою. Місто Краснодон отримало назву Сорокине, Стаханов - Кадіївка.

Крім того, парламент в рамках декомунізації перейменував 75 населених пунктів і районів в анексованому Росією Криму.

"За" відповідну постанову проголосували 255 народних депутатів.

Згідно з документом, постанова набирає чинності з моменту повернення тимчасово окупованої території Криму і міста Севастополь під загальну юрисдикцію України.

Народний депутат, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров з парламентської трибуни запропонував зняти цей пункт і визначити, що постанова набирає чинності з моменту підписання президентом.

У той же час ця пропозиція не була врахована при голосуванні.

Крім того, Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування деяких населених пунктів (№4468). За це рішення проголосували 265 народних депутатів із 369, зареєстрованих у сесійній залі.

У постанові зазначається, що перейменування здійснюється відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції, пункту 8 статті 7 закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", враховуючи пропозиції органів місцевого самоврядування та рекомендації Українського інституту національної пам’яті.

Йдеться про перейменування шести районів, чотирьох міст та понад 100 сіл і селищ у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Зокрема, у Донецькій області місто Димитров перейменовується на місто Мирноград; місто Красноармійськ - на Покровськ. В Одеській області місто Котовськ - на Подільськ; у Чернігівській - місто Щорс Щорського району - на Сновськ.

Крім того, у Донецькій області Володарський район перейменовується на Нікольський; Красноармійський район - на Покровський.

У Житомирській області Володарсько-Волинський район змінюється на Хорошівський; у Запорізькій області Куйбишевський район - на Більмацький; в Одеській області Котовський район - на Подільський; у Чернігівській області Щорський район - на Сновський.

Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Зазначимо, Верховна Рада ухвалила постанову № 4084 про перейменування в рамках декомунізації близько двох сотень сіл, селищ та міст. За відповідне рішення депутати проголосували 17 березня. Усі позиції в документі були узгоджені Інститутом нацпам'яті, місцевими органами самоврядування та депутатами.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1903

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]