Головна » 2016 » Грудень » 28 » Опублікували перемовини пілотів російського Ту-154

Опублікували перемовини пілотів російського Ту-154

Фахівці центру ВПС Міноборони РФ провели попередній аналіз записів одного з бортових самописців літака Ту-154, який зазнав аварії в Чорному морі. За даними ЗМІ, на записі були чутні крики в кабіні пілотів: "Закрилки, сука! Командир, падаємо!" Однак, незважаючи на можливі несправності елементів крила, джерело "Інтерфаксу", близьке до розслідування, стверджує, що пріоритетною версією аварії стала помилка пілотування.

Тим часом слідство допитало нових очевидців авіакатастрофи Ту-154 в районі Сочі, в тому числі людину, що зняла на відео злітання, політ і падіння повітряного судна в море, і отримало зразки палива, яким заправляли літак, йдеться в заяві, опублікованій у вівторок, 27 грудня, на сайті Слідчого комітету Росії (СКР).

Слідчі зробили "побудинковий і поквартирний обхід", щоб встановити свідків події.

"Крім цього відеозапису, також вилучені записи посадки Ту-154 в міжнародному аеропорту Сочі, подальшого рулювання до місця стоянки і проходження прикордонного контролю його пасажирами", - повідомили в СК.

Зазначимо, що одним з очевидців став співробітник берегової охорони прикордонних військ ФСБ, який на черговому катері знаходився на посту і бачив падіння літака. Його свідчення вказують на помилку пілота: у лайнера відразу після зльоту був неприродно задертий ніс, що здалося свідкові дивним.

Слідчі вилучили зразки палива з паливозаправника, який здійснював дозаправку літака. Було призначено проведення кількох десятків судово-медичних, молекулярно-генетичних та інших експертиз.

Упродовж минулої доби встановлено місце падіння, яке вивчається за допомогою глибоководної техніки, піднято фрагменти фюзеляжу, двигуна і бортовий самописець, який доставлений до Москви на розшифровку. Фахівці оглянули, сфотографували й упакували кілька тисяч виявлених предметів одягу, особистих речей і документів загиблих.

Детально досліджено місцевість від льотного поля аеропорту Сочі до берегової лінії по траєкторії польоту повітряного судна.

Учасники пошукової операції підняли з дна моря два бортових самописці, повідомило російському "Інтерфаксу" джерело в оперативному штабі на місці НС. Стан "чорних скриньок", які були обстежені за допомогою технічних засобів, він схарактеризував як прийнятний.

"Самописці поміщені в захисний корпус, який дозволяє зберігати дані в недоторканності протягом 36 годин. Це гарантований час у разі їх механічного неушкодження. Протягом цього часу морська вода їм не страшна", - зазначило джерело.

Як повідомляє Life з посиланням на близьке до слідства джерело, експерти без проблем змогли розшифрувати запис з мовного бортового самописця. За його словами, розмова переривається на тому, що один з пілотів вигукує: "Закрилки, сука!" Потім звучить крик: "Командир, падаємо!"

"Інтерфаксу" співрозмовник з центру ВПС Міноборони РФ повідомив, що аналіз показань самописця підтверджує версію про помилку пілотування, але не навів подробиць, пов'язаних із записом "чорної скриньки".

Джерело того ж таки агентства в оперативному штабі на місці НС розповіло, що, за попередніми даними, причиною аварії стало "звалювання" при недостатній для зльоту підйомній сили крила.

"За попередніми даними, на борту неузгоджено спрацювали закрилки, в результаті їх невиходу підйомна сила була втрачена, швидкість не була достатньою для набору висоти, і літак упав", - пояснив співрозмовник.

За його словами, поки що не встановлена причина, з якої закрилки могли спрацювати нештатно. Офіційні дані про розшифровку записів поки що не опубліковано.

Експерт Life зазначив, що при розшифровці самописців фахівці почули характерний сигнал системи, який супроводжує перевищення кута атаки. "Ця система автоматично реагує на критичний кут атаки", - пояснило джерело.

Експерт підкреслив, що тільки з уривків фраз членів екіпажу робити остаточні висновки про причини катастрофи передчасно: "Це може бути суб'єктивний погляд з боку екіпажу, який, правда, підтверджує записаний звук автоматичної мовної сигналізації, що сповіщає екіпаж про перевищення кута атаки".

На його думку, у екіпажа під час набору висоти виникли якісь проблеми зі злітно-посадковою механізацією. Закрилки керують рухом літака по вертикалі на малих швидкостях. У випущеному стані вони збільшують підйомну силу крила. Положення закрилок важливо під час як злітання, так і посадки. У чому саме виражалися проблеми у Ту-154, поки що сказати важко. Можливо, це була помилка пілотів при управлінні механізацією, а можливо, і несинхронне прибирання механізації, зазначив експерт.

Схожі висновки містяться в публікації російської газети "КоммерсантЪ": причиною нештатної ситуації на борту могли бути закрилки, однак пілоти погіршили ситуацію до критичної, намагаючись компенсувати пікірувальний момент і надміру задерши носа літака.

Крім того, сайт телеканалу "360" опублікував розшифровку переговорів диспетчера з пілотами вертольотів, задіяних у пошуково-рятувальній операції. Пілоти вертольотів Мі-8 і Ка-32 першими знайшли місце падіння літака Міноборони РФ. Із запису випливає, що диспетчери неодноразово намагалися зв'язатися зі зниклим літаком по різних каналах.

Глава Мінтрансу РФ Максим Соколов підкреслив, що інформація з реєстратора дуже важлива для слідства і допоможе з'ясувати причини аварії, передає РІА "Новости".

Соколов підтвердив, що в ході рятувальної операції були виявлені фрагменти літака - частини фюзеляжу, двигуна та інших конструктивних елементів. Усі уламки рятувальники піднімуть з дна і доставлять на берег.

"Літак розпався на кілька фрагментів, тому говорити про якусь основну частину, напевно, зараз не є можливим", - додав міністр.

Вризначено кілька локалізованих зон знаходження фрагментів літака. "Основна зона була, і ми по ній зараз працюємо, там саме сконцентрована велика кількість суден... І ця зона розташована в межах однієї морської милі від берегової лінії на глибині від 17 до 30 м", - повідомив Соколов.

Літак Міноборони Ту-154Б-2 зник з радарів вранці 25 грудня через кілька хвилин після вильоту з Сочі. На борту, за останніми даними, перебувало 92 людини, включаючи військовослужбовців, журналістів, ансамбль пісні і танцю імені Александрова і главу фонду "Справедлива допомога" Єлизавету Глінку. Вони прямували до Сирії. Лайнер впав в акваторії Чорного моря поблизу Сочинського узбережжя.

Напередодні в Кремлі відкинули версію про теракт на борту Ту-154 як одну з основних. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вона стоїть "далеко не в перших рядах".

"Поки що не отримує розвитку жодна з версій", - зазначив представник глави Росії.

У Міністерстві транспорту РФ заявили, що версія про теракт не входить до основних. Глава відомства Максим Соколов повідомив, що причинами аварії могли стати технічний стан повітряного судна або помилка пілотування.

Крім того, в ФСБ після огляду уламків літака повідомили, що наразі не знайшли підтверджень версії теракту або диверсії на борту повітряного судна. У відомстві додали, що розглядають кілька робочих версій причин катастрофи: потрапляння в двигун сторонніх предметів, неякісне пальне, що спричинило втрату потужності і відмову роботи двигунів, помилка пілотування і технічна несправність літака.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-12-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11022

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]