Головна » 2012 » Серпень » 9 » Особливий туристичний маршрут пролягатиме через закарпатські й угорські церкви

Особливий туристичний маршрут пролягатиме через закарпатські й угорські церкви

Серед проектів, які стали переможцями другого конкурсу Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччини-Румунія Україна 2007 – 2013 Європейського інструменту Сусідства та Партнерства, значиться і "туристичний маршрут до спільної релігійної та культурної спадщини", виконавцями якого є неприбуткове товариство "Агентство регіонального розвитку та екологічного управління Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатська обласна рада в особі Агентства регіонального розвитку і транскордонного співробітництва "Закарпаття".


4 липня в обласній  раді  відбувся робочий  семінар  експертів  та інших представників обох сторін, задіяних у  реалізації  проекту.

Основні завдання та  мету  проекту  виклав у своєму  виступі менеджер  проекту Аттіла Деак. Це буде  продовження   аналогічного проекту, реалізованого у співробітництві з румунською стороною впродовж 2009-2011 років, в ході  якого до туристичного обігу  вдалося залучити  13 румунських і 10 угорських  церков, зведених в період середньовіччя.

В ході  реалізації нового етапу буде розроблено туристичний продукт, який  охопить 19 церков  прикордонних районів Закарпатської  (Україна) та  стільки ж  Саболч-Сатмар-Березької  області Угорщини. Серед  них Ужгородський  греко-католицький  кафедральний собор, Горянська ротонда, Мукачівський храм Св. Михайла,  Берегівська  та Виноградівська римо-католицькі церкви, Хустська, Вишківська, Тячівська реформаторські та  ряд  інших церков, які  представляють  велику  архітектурну та мистецьку  цінність.

Оскільки всі їх  охопити  одним  маршрутом  одноразово важко, то  розробляються  диференційовані  маршрути, розраховані на велосипедистів і туристів  автомобільним  транспортом, на один і  кілька днів з врахуванням  можливостей  ночівлі та харчування. Передбачається і третій, інвестиційний, етап цього  проекту, спрямованого  на  підвищення  туристичної привабливості  об’єктів  маршруту.

Аналогічні  туристичні релігійні  маршрути вже  існують, як  Маршрут Святого Якоба  (Іспанія), Маршрут  Святого  Мартона, Маршрут Марії і  користуються  великим успіхом, про що говорив  менеджер Агентства регіонального  розвитку та екологічного управління Саболч-Сатмар-Березької області.

Певний  досвід в  реалізації подібних маршрутів є  і в закарпатських  та  угорських туристичних фірм, що сприяло зростанню відвідуваності  об’єктів. У зв’язку з цим  учасники  семінару обмінялися  думками щодо завдань з   підготовки промоційних та  інформаційних продуктів проекту. Заступник  начальника  управління  культури Василь Марюхнич та  експерт Михайло Сирохман внесли пропозицію   включити  до  матеріалів цього туристичного  релігійного маршруту інформацію про  інші об’єкти релігійно-культурної спадщини Закарпаття як пам’ятки дерев’яної архітектури та визначні  пам’ятки природи, а також  готелі.

Директор Агентства регіонального  розвитку та екологічного управління Саболч-Сатмар-Березької області Іштван Олаг підтримав пропозиції українських колег і вважає, що  такий  підхід не тільки зробить цей маршрут більш привабливим, а  й  сприятиме у перспективі  благоустрою та  реконструкції  включених до нього об’єктів. Про це повідомили в прес-службі Закарпатської облради.

За матеріалами: Новини сьогодні
09-08-2012
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 12267

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]