Головна » 2015 » Липень » 24 » Паноптикум ганьби, або вибори в Чернігові - 24 липня. Огляд преси

Паноптикум ганьби, або вибори в Чернігові - 24 липня. Огляд преси

Цієї неділі, 26 липня, в Чернігівській області пройдуть довибори до Верховної Ради по 205-му виборчому округу. Таке "свято" для політичних партій стало можливим після того, як президент Петро Порошенко наприкінці березня призначив нардепа від об'єднання "Блок Петра Порошенка" Валерія Кулича, що пройшов під купол якраз по 205-му, губернатором області, і в Раді звільнилося місце для одного депутата.

Виборча кампанія в Чернігові з самого початку обіцяла бути спекотною і не тільки тому, що проходить у середині літа. Заявки на реєстрацію до ЦВК подали 127 кандидатів, зареєстровано 91. Найзапекліші баталії між претендентами на перемогу в окрузі почалися за два тижні до виборів. Тут були і скандали з підкупом виборців, і привселюдне побиття кандидата у нардепи.

Що ж стосується самих претендентів, то тут експерти відзначають переважання боротьби заїжджих політсил, зокрема протистояння команди президента Петра Порошенка і команди дніпропетровського олігарха Ігоря Коломойського. "Блок Петра Порошенка" на виборах до Чернігова представляє молодий керівник Державного управління справами президента Сергій Березенко, а кандидатом від Коломойського виступає Геннадій Корбан від політичної партії "Укроп".

Представники двох політичних важковаговиків - БПП і партії "Укроп", новоствореної політсили Коломойського, запам'яталися городянам дорогими "спецефектами" начебто роздачі продуктових наборів, концертів, візитом Міхеїла Саакашвілі і яскравими скандалами, які широко висвітлюються в національній пресі. Але й інші кандидати залишили свій відбиток в історії цих передвиборчих перегонів.

Роздача безкоштовних продуктових наборів викликала великий інтерес. У чергах за "подарунками" між жителями Чернігова виникали сутички і бійки.

"Скажу чесно: пайок брала вже два рази. А що? Ви спробуйте вижити на тисячу гривень пенсії. Мені ніхто особливо не допомагає - ні діти, ні родичі. А на ці продукти, якщо дуже постаратися, можна тиждень прожити. Але це не означає, що я буду голосувати за Корбана", - розповідає пенсіонерка Тетяна Максимова.

"А ми з сусідками днями спеціально пішли до наметі біля РАГСу, щоб відмовити людей брати пайки. Вони ж псують репутацію міста, і, стоячи в черзі за нещасної пляшкою соняшникової олії, гречкою, борошном і шпротами, дозволяють кандидатам знущатися з виборців. Так ми відрадили десь чоловік 10", - розповідає інша пенсіонерка Ніна Ткаченко.

Кандидати звинувачували один одного у підкупі виборців продуктовими наборами і сумою 400 грн за людину. "Сегодня.ua" пропонує розібратися, скільки ж гречки можна придбати на вказану суму. Середня ціна 1 кг гречки в київських магазинах - 25 грн. Виходить, на 400 грн можна придбати 16 кг гречки.

Як зазначають експерти, така брудна кампанія в Чернігові - знак, що така сама буде і на місцевих виборах восени.

"Після подій на Майдані 205-й округ може стати першою чорною плямою і, фактично, початком ведення кампанії, яка мало чим відрізняється від попередніх. Є велика ймовірність, що вибори на 205-му окрузі можуть визнати недійсними. Можна тільки уявити, якщо технічні кандидати двох основних (Корбана і Березенка - авт.) подадуть позови до судів - їх можуть бути десятки. У підсумку процес може затягнутися, і буде делегітимізація результатів виборів. І ці брудні технології, які зараз використовуються в Чернігові, можуть взяти на озброєння на місцевих виборах 25 жовтня", - розповів політолог Віталій Бала.

На його думку, ціна питання місцевих виборів у контексті майбутньої децентралізації дуже висока.

"Зараз все залежить від того, як на це (те, що відбувається в Чернігові, - авт.) зреагує влада: чи приведе у відповідність до закону умови агітації в Чернігові? Якщо влада зможе оперативно зреагувати, щоб відбити бажання таким способом проводити вибори в майбутньому, тоді це буде певним запобіжником. Якщо ні, ми можемо стати свідками, як подібні технології можуть застосувати на місцевих виборах", - зазначає Бала. Про це пишуть Андрій Черкашин, Христина Зеленюк у статті "Все, що потрібно знати про вибори в Чернігові" в газеті "Сегодня".

Після втечі з країни Віктора Януковича і його найближчих соратників Україна обрала нову Верховну Раду і президента, підписала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, зобов'язалася провести ключові реформи і пообіцяла боротися з корупцією. На цьому успіхи і закінчилися. Більш того, багато негативні явища, проти яких люди виходили з протестами на Майдан, розцвіли пишним цвітом, пишуть "Факты и комментарии".

Яскравим підтвердженням стала виборча кампанія в Чернігові, де в неділю, 26 липня, мають відбутися довибори до парламенту.

Нові норми Кримінального кодексу здобувачів депутатського мандата лякають мало. Ба більше, суди, покликані захищати закон, стають на бік "благодійників", що купують голоси за їжу. Днями Чернігівський окружний адміністративний суд не угледів в роздачі гречки спроби підкупу виборців. Судді визнали недостатніми надані ним докази, в тому числі і фото кілометрової черги, в якій люди тісняться по кілька годин, щоб отримати безкоштовний продуктовий пайок.

Геннадій Корбан заявив, що гречку роздають благодійні організації на його прохання. "Я ходжу по дворах, будинках, бачу людей, їхній біль, приймаю його на себе. Люди доведені до відчаю. Чесно, я до такого не був готовий... Діяльність благодійних організацій не просто спрямована на надання допомоги, а й на розв'язання проблем", - сказав жалісливий кандидат у народні депутати.

Є питання і до виборчої кампанії Сергія Березенка, який нібито теж скуповує голоси виборців. Втім, Березенко заперечує цю інформацію, називаючи її підступами конкурентів.

Тим часом на скандал навколо виборів у Чернігові відреагував глава МВС Арсен Аваков, відправивши у обласний центр спеціальну слідчо-оперативну групу. "Їхнє завдання дуже просте: незалежно від назви партії чи імен, які стоять за цими кампаніями, зупинити те неподобство, яке ми спостерігаємо останнім часом у Чернігові", - повідомив міністр внутрішніх справ. "Те, що зараз там відбувається, - не вибори. Це паноптикум ганьби, всього того мерзенного і брудного, що накопичилося в наших українських виборах за останнє двадцятиріччя... Пайки, договори, гроші, бійки, схеми, списки... Повний набір чорних технологій", - написав на своїй сторінці у Facebook Арсен Аваков.

Пару років тому Центр Разумкова і фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва провели опитування, згідно з яким майже третина (32 відсотки) респондентів заявили, що не відмовляться прийняти допомогу від потенційних парламентаріїв, запевнивши, втім, що "гречка" не вплине на їхній вибір. І тільки чотири відсотки українців були згодні проголосувати за "благодійника", який роздає в окрузі продовольчі набори. Чи сильно сьогодні змінилися пріоритети українців, треба думати, покаже голосування в 205-му окрузі, зазначається в статті "Те, що зараз відбувається в Чернігові, - не вибори. Це паноптикум ганьби..." в газеті "Факты и комментарии".

Битва за голоси йде вже місяць і, хоч як прикро, все в найгірших традиціях політичного піару. Гречка, тітушки, "соціальні договори" в обмін на голоси... В окрузі вже і билися, і звинувачували один одного у всіляких гріхах.

При цьому ні міліція, ні представники Центрвиборчкому в сутичку гігантів не втручаються, а лише спостерігають. На прес-конференції голова комісії Михайло Охендовський роз'яснив рамки своїх повноважень. Суть його висловлювань зводиться ось до чого: раз чернігівські суди не бачать порушень, то і ЦВК умиває руки. Комісія може оголосити попередження кандидату і вже це робить. Але скільки б попереджень ні висунули, знімати з виборів його не будуть. Тим більше треба пам'ятати, що і самі члени комісії перебувають у підвішеному стані: термін їхніх повноважень закінчився два роки тому. Комісія працює вже дев'ятий рік замість покладених семи років, і в будь-який момент їх можуть змістити.

Під час наступного виборчого процесу - місцевих виборів 26 жовтня - будуть працювати інші правила. До літніх канікул Рада розстаралася і проголосувала за закон про місцеві вибори. У жовтні вже не працюватимуть правила нинішнього виборчого процесу, основною рушійною силою стануть не окремі особистості, а партійні об'єднання. Але чи допоможе новий закон зменшити кількість порушень і зупинити підкуп виборців?

Жоден закон не зможе поставити бар'єр підкупу виборців, вважає директор Комітету виборців України Олексій Кошель. Щоб його здолати, потрібна політична воля. Можливо, ця фраза набила оскому, але вона все ще залишається останньою надією. Мабуть, вистачило б двох-трьох показових арештів (можна і в прямому ефірі, це зараз популярно).

Закон про місцеві вибори ще не підписаний президентом і не опублікований в остаточній редакції, але його вже пропонують міняти. Мовляв, і списаний з аналогічного санкт-петербурзького закону, і вихолощений депутатськими поправками, і по-справжньому відкритих списків в ньому немає. А крім того, приховує у собі чимало мін уповільненої дії. Приміром, в окрузі може перемогти одна людина. Але якщо її партія не подолала прохідний бар'єр, то депутатство переможцю не світить.

"Я досі не розумію формули, за якою йтиме виборчий процес, - каже політолог Віктор Небоженко. - Можливо, експерти і зрозуміють її після опублікування закону, але до людей донести її не встигнуть, оскільки ми дуже обмежені в часі. Тому вийде так, що людина і всі її знайомі проголосують за одних, але в результаті підрахунків переможуть зовсім інші".

А поки всі очікують на текст закону, в Чернігові відпрацьовують технології. І якщо зараз мова йде про один регіон, то через місяць є великі ризики, що вони підуть у народ, пише Анастасія Рябоконь у статті "Чи можна законами перемогти порушення під час виборів?" в газеті "Комсомольская правда в Украине".


За матеріалами: Новини сьогодні
24-07-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11085

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]