Головна » 2013 » Липень » 20 » Підлітки все частіше вдаються до насильства

Підлітки все частіше вдаються до насильства

Українські підлітки за рівнем насильства одне до одного йдуть до європейського лідерства, пише у свіжому випуску видання Корреспондент. Експерти називають винними в дитячій агресії, серед іншого, пострадянську педагогічну систему.

Зокрема, видання пише про резонансний злочин в маріупольській школі №43, де ученицю восьмого класу Валерію Соловйову протягом двох років тероризувала група дев'ятикласниць.

Нагадаємо, що коли мати одного з учнів випадково виявила в його мобільному телефоні відео, де група школярок погрожувала повісити Соловйову на власному шарфі, історія стала публічною. У соцмережах з'явилися групи підтримки Соловйової, директор школи був звільнений, а міліція відкрила кримінальну справу.

Влада не приховує, що проблема насильства стосовно дітей у школах і навіть у дитячих садках стоїть особливо гостро. "Якщо в минулі роки я отримував одне-два таких звернення на місяць, то зараз 10-15", - зазначив уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Причому потік скарг він пояснює не стільки зростанням кількості інцидентів, скільки зростаючою в останні роки рішучістю співвітчизників заявляти про них.

Як зазначає видання, якщо в радянські роки, а також відразу після розпаду СРСР грубий тиск і приниження людської особистості, як правило, сходило кривдникам з рук - принижені й ображені не прагнули привертати до кричущих інцидентів уваги, - то тепер українці більше не бажають мовчати.

На думку Павленка, чимала частка сучасних випадків прояву жорстокості і агресії полягає в моральних знущаннях не тільки між підлітками, але і між учителями та школярами. Україна, йдеться в статті, все ще не розлучилася зі старими педагогічними методами, і в школах часто про особистісне виховання не замислюються.

Саме придушення особистості з боку педагогів та їхній невисокий професійний рівень експерти називають серед особливих причин української підліткової агресивності. Тоді як на агресивних юних американців чи французів тисне в першу чергу світ комп'ютерних ігор і мережа в цілому, а також переобтяжений інформаційний простір.

У результаті, пише Корреспондент, за рівнем насильства підлітків стосовно їхніх однолітків Україна посідає четверте місце в Європі після Росії, Албанії та Білорусі, йдеться в останньому дослідженні Всесвітньої організації охорони здоров'я.

У кінці рейтингу розташувалися Швеція, Норвегія, Фінляндія і Данія. Миролюбність скандинавських підлітків експерти пояснюють більш демократичними методами виховання в цих країнах, де свобода дітей не надто ущемляється дорослими, а також якістю освіти.

Докладніше про те, чому в українських школах все частіше фіксуються випадки насильства і жорстокості, читайте в №28 журналу Корреспондент від 19 липня.



За матеріалами: Новини сьогодні
20-07-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11254

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]