Головна » 2016 » Червень » 21 » По чисте повітря та цілющу воду - на Закарпаття

По чисте повітря та цілющу воду - на Закарпаття

– У топі місць для літнього відпочинку на Закарпатті традиційно залишаються гори й термальні басейни, – каже головний туристичний чиновник області Денис Ман, директор департаменту економіки ОДА.

– У краї відкривають нові термали, примітно, що в кожному з басейнів свій хімічний склад, який має різний лікувальний ефект. Цікаво, що у випадку з горами переорієнтувалися на забезпечення літнього відпочинку найвідоміші гравці зимового сезону. Наразі майже всюди працюють витяги, для туристів розробили атракції з їзди на джипах та квадроциклах, походи в гори на конях чи з рюкзаками, популярним є сплав гірськими річками.

Привабливе Закарпаття й тим, що цього сезону тут подбали про розваги для туристів. У найбільших містах краю щотижня відбуваються різноманітні фестивалі: історичні, розважальні, гастрономічні.

Гастрономічні тури, за словами Дениса Мана, нині на піку популярності.

    – Нещодавно на одному із найбільших туристичних форумів країни було приємно дізнатися, що, за оцінками експертів, на рівні України на Закарпатті цей вид туризму розвинений найкраще. Є такий проект «Знайдено в Україні». Під час Одеського туристичного тижня на одній із секцій якраз була презентація гастрономічного туризму, і четверо із п’яти доповідачів говорили про те, що гастрономічного туризму в Україні немає. Натомість одна учасниця довела, що він є, і надала інформацію, де саме. Приємно було чути, що близько 95% її доповіді стосувалося Закарпаття. Вона розповідала, де скуштувати смачний банош, де найкраще вино, сири, пиво, мед, леквар… Говорила про такі речі, про які подекуди я сам не знав. Жінка репрезентувала їх із фото та відео й переконувала українців, що гастрономічний туризм насправді є, і на Закарпатті він найкраще розвинений, – розповідає Денис Ман.

Гід Максим Адаменко розповів «Карпатському об’єктиву», що фішкою літнього сезону на Закарпатті можна вважати й неймовірну кількість фестивалів.

    – Справжній фестивальний бум пройшов у травні, – каже Максим. – Але радує й те, що він не закінчився. На туристів ще чекає, наприклад, відома Гамора. Крім того, щотижня відбувається щось цікаве. У Мукачеві, зокрема, найближчим часом святкуватимуть річницю одруження володарів замку Паланок Ілони Зріні та Імре Текелі. Тут улаштують реконструкцію середньовічного весілля. А в Ужгороді незабаром проведуть парад наречених. Також проходять фести й у знакових туристичних селах. Так, найближчим часом у селі 10-ти музеїв Колочаві (Міжгірщина) відбудеться Фестиваль ріплянки та чеського пива, на Іршавщину з’їдуться ковалі на єдину в Україні та Європі робочу водяну кузню.

Детальнішу інформацію про відпочинок на Закарпатті туристи можуть знайти в інфоцентрах, їх у краї нараховується 21.

Що стосується цьогорічних цін на проживання, то вони починаються від 350 грн за номер класу «стандарт», ціна «люксів» – від 900 грн. Дегустація в садибах стартує від 250–300 грн, разовий похід у термальний басейн – від 200 грн на дві години.

Проблемними для туристів залишаються питання із дорогами. На Закарпатті місцями вони в дуже поганому стані, навіть на під’їзді до основних туристичних атракцій, як-от Синевирське озеро. Влада говорить, що робиться все можливе, аби ситуацію виправити, але, зі свого боку, туристи бідкаються, що подекуди, подорожуючи Закарпаттям, можна залишити колеса на місцевих дорогах.

Ще серед негативних відгуків – особливість плину життя в краї, яка полягає в тому, що в містах після 17-ї години не працює більшість магазинів, а у вихідні вони взагалі зачинені. Місцеві гіди намагаються в таких випадках пояснити клієнтам, що це показник європейськості, адже в сусідніх Угорщині чи Словаччині, наприклад, у неділю теж не знайдете відчинених магазинів.

Разом із тим примітно, що майже немає негативних відгуків про харчування та проживання в готелях, садибах зеленого туризму й на базах відпочинку. Навпаки, про закарпатську гостинність ходять легенди. А крім того, туристи приємно вражені цінами на обіди та вечері (до прикладу, середня вартість обіду в містах краю стартує від 60 грн).

Насамкінець «Карпатський об’єктив» поцікавився в експертів, як вирішують улітку проблему з водою, адже цієї пори року туристи найбільше хочуть купатися.

    – У нас є термали, гірські річки, але мало великих водойм, – каже Денис Ман. – Буквально тижнів два тому ми мали нараду щодо створення умов для купання на території Закарпатської області. Наразі наявні лише два такі облаштовані місця. Але є штучні озера на місцях кар’єрів в Ужгороді, районах Ужгорода, Мукачева та Берегова. Там усі відпочивають і купаються, але поки не облаштовані пляжі, інша інфраструктура. Над цим треба попрацювати й надати таким територіям статус зони відпочинку. Басейнів на сьогодні також недостатньо для такої кількості відвідувачів, існуючі переповнені. Тому тепер готелі, спрямовані на подальший розвиток, будують басейни на своїх територіях. До речі, навіть у горах.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
21-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1832

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]