Головна » 2015 » Травень » 30 » Подала позов на компанію колишня працівниця російської "фабрики тролів"

Подала позов на компанію колишня працівниця російської "фабрики тролів"

34-річна мешканка Санкт-Петербурга Людмила Савчук, яка заробляла гроші як кремлівський інтернет-бот, подала в суд на роботодавця за невиплату зарплати.

Її мета – вивести компанію на чисту воду, пише "Коммерсант.ru".

Так, 1 червня в Петроградському суді Санкт-Петербурга почнеться розгляд позову колишньої співробітниці так званої фабрики "інтернет-тролів" до роботодавців. Савчук була, за її словами, звільнена без остаточного розрахунку з компанії "Інтернет-дослідження", яка фігурує в ряді журналістських розслідувань як один з головних постачальників платних політичних коментаторів у блогах. Петербурзькі правозахисники, які представляють інтереси Савчук, не приховують, що головна мета розгляду – вивід діяльності компанії та її керівництва в публічне поле.

Савчук в компанію "Інтернет-дослідження" привела цікавість. За словами 34-річної мешканки Санкт-Петербурга, спочатку її зацікавило оголошення на сайті вакансій, в якому пропонувалося займатися написанням коментарів і постів в інтернеті на задану тему. Влаштовуватися на роботу вона прийшла в грудні 2014 року, перед новорічними святами. До того моменту в різних ЗМІ вже були опубліковані репортажі про компанію "Інтернет-дослідження". Згідно з даними ЕГРЮЛ, директором компанії працює Михайло Бистров. За даними ЗМІ, з фірмою "Інтернет-дослідження" пов'язана ще одна компанія зі співзвучною назвою "Агентство інтернет-досліджень". Ця компанія на початку травня була приєднана до фірми "Нові технології", яка, за даними ЕГРЮЛ, займається будівельними роботами.

""Фабрика тролів" існує по дуже дивним схемами, але всі ці фірми пов'язані між собою, хоч і є різними юридичними особами", - стверджує Савчук.

За її словами, прийшовши на співбесіду, вона переконалася, що газети не брехали щодо служби платних політичних коментаторів. Знявши ксерокопію з її паспорта, для нової співробітниці провели інструктаж.

"Робота була позмінна, зміна становила 12 годин. Всі працівники повинні були писати певну кількість постів і коментарів на різних сайтах", - йдеться в позовній заяві пані Савчук.

Позивачка працювала у відділі спецпроектів. У завдання підрозділу входило написання не менше п'яти політичних постів на теми, які розсилалися на початку кожного тижня. Зарплата становила 41 тис. руб. (біля 16 тисяч гривень, - ред.). За словами Савчук, вона не була оформлена офіційно, а зарплата видавалася готівкою. Звільнили її в березні цього року. Керівництво повідомило співробітниці, що та порушила умов договору, що забороняє обговорювати діяльність компанії з третіми особами.

"Я спілкувалася з журналістами, які продовжували з'ясовувати, що це за компанія, і в підсумку була звільнена. Причому ані наказу, ані якихось інших паперів я не бачила", - розповіла Савчук.

Відсутність офіційного трудового договору і наказу про звільнення і стало приводом для подачі позову в Петроградський суд. Крім того, Савчук вимагає виплатити їй заробітну плату за лютий і компенсувати моральну шкоду. Інтереси колишньої співробітниці "фабрики тролів" представляють правозахисники з петербурзької організації "Команда-29", яка виступає за вільний доступ до інформації.

Сама Людмила Савчук після звільнення вирішила заснувати рух "Інформаційний світ", який бореться проти платних коментаторів та інтернет-троллінгу.

"Серед нас є і опозиціонери, і прихильники влади, але всі ми вважаємо, що такі методи інформаційної війни неприпустимі", - сказала вона.

Юрист "Команди-29" Дар'я Сухих не приховує, що звернення до суду насправді має подвійне призначення.

"Суд – лише привід вивести цю досить закриту організацію в публічне поле. У ході процесу будуть запитані документи, статут цієї організації", - сказала вона.

За словами Сухих, під час розгляду захист в числі іншого збирається викликати в суд інших колишніх співробітників "Інтернет-досліджень" і керівництво компанії. З представниками "Інтернет-досліджень" зв'язатися не вдалося: ніяких діючих контактів у відкритому доступі не вказано, а ті, що опубліковані на сайтах вакансій, відключені. В ЕГРЮЛ "Агентства інтернет-досліджень" вказано мобільний телефон, але його власник стверджує, що вже кілька місяців не працює в компанії.

"Я сам би в суд не став звертатися, але цю дівчину підтримую, правильно", - сказав він, але представитися відмовився.

Ось ще одне свідчення, яке проливає світло на діяльність найбезглуздіших підрозділів контори, розташованої на вулиці Савушкіна в Петербурзі. Як повідомлялося раніше, петербурзький блогер Марат Буркхард два місяці пропрацював у відділі, який займався коментарями на маловідомих провінційних форумах, і божевільна структура цієї роботи вражає уяву.

"Середня зарплата на фабриці тролів - 45 тисяч рублів (близько 15 тисяч гривень). Стільки платять за виконання норми в 135 коментарів. Робочий день триває 12 годин, потім денну зміну змінює нічна. Співробітники працюють за графіком два через два дні. Крім відділу коментарів, де працює постійно двадцять людей, є відділи картинок, Живого Журналу, відео тощо. Є також відділи українською та англійською мовами; там зарплата від 65 тисяч і вище. Всього сорок кабінетів, в кожному приблизно по 20 осіб. Відділи між собою не дружать, дружба не заохочується", - розповів Марат.


За матеріалами: Новини сьогодні
30-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1990

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]