Головна » 2012 » Листопад » 9 » Понад 90% жертв сімейного насилля в Україні – жінки

Понад 90% жертв сімейного насилля в Україні – жінки

Протягом першого півріччя 2012 року в Україні зафіксовано понад 83 тис. звернень з питань насильства в сім’ї. Понад 90% цих жертв – жінки. Про це повідомили сьогодні, 4 вересня, учасники відкриття експозиції художніх робіт "Насильство в сім’ї – вихід існує!". Як передає кореспондент RegioNews, на відкритті були присутні координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Мадіна Джарбусинова, представники Міністерства соціальної політики, МВС України та громадських організацій.

Як повідомила Мадіна Джарбусинова, проблема насилля не є суто українською. Європейських країн, вільних від насилля, зараз не існує, наголосила посол. "На жаль, жертвами насилля, зазвичай, стають жінки та діти. Незважаючи на те, що у нашому глобальному світі вживаються заходи силами міжнародних організацій як на рівні кожної держави, так і на багатосторонньому, ми поки що бачимо чимало завдань", – зауважила координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусинова і додала, що для боротьби з насиллям у суспільстві державні інститути повинні об’єднуватися з громадськими організаціями – як місцевими, так і міжнародними.

Сьогодні Мадіна Джарбусинова відкрила експозицію художніх робіт, авторами яких є жертви домашнього насильства. Малюнки, які були представлені, – своєрідний результат трьохмісячної програми "Допомога жертвам домашнього насильства". Здійснювалась програма за рахунок ініціативи Фундації "Гармонізоване суспільство" на базі Центру у справах сім'ї та жінок за фінансової підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Як повідомив психолог Фундації Геннадій Мустафаєв, програма базувалася на нових методиках роботи з жертвами насилля і здійснювалась у двох напрямках:

- арт-терапія;

- заняття з живопису.

Зі слів Геннадія Мустафаєва, робота з жінками була орієнтована на формування здатності відчувати себе, свою цінність, а також навчала вирішувати конфлікти цивільним шляхом.

Психологічна реабілітація – це один із аспектів роботи з жертвами домашнього насилля. Подібна практика поки що не є популярною в Україні, але, на думку Мадіни Джарбусинової, вона є невід’ємною. Домашнє насильство існує в контексті гострої соціальної ситуації, що пов’язана з гендерною нерівністю в Україні. Зараз експерти неодноразово наголошують, що рівність жінок і чоловіків, яка законодавчо закріплена в Україні Конституцією, існує переважно на декларативному рівні, тобто, у житті втілюється лише частково. Нагадаємо, що в період з 2008 по 2011 рр. в Україні здійснювалася "Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні". Це був спільний проект Європейського Союзу, Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) та Програми розвитку ООН. Результатом завершення програми було: 18 посібників, майже 2500 тренінгів для 50 тисяч працівників різних галузей, 3 освітні центри, 5 спеціалізованих кафедр в університетах, створення гендерної карти України.

Сьогодні ж головне завдання гендеристів – до кінця першого кварталу 2012 року розробити та ухвалити державну програму забезпечення гендерної рівності в Україні на 2013-2016 рр. Як пообіцяла заступник директора Представництва ПРООН в Україні Олена Панова, саме для підтримки реалізації цієї програми ПРООН планує започатковувати нові проекти.



За матеріалами: Новини сьогодні
09-11-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11496

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]