Головна » 2015 » Липень » 20 » Порошенко обіцяє посадити клани, які розділили Закарпаття

Порошенко обіцяє посадити клани, які розділили Закарпаття

Клани, які розділили Закарпаття і ігнорували владу, мають опинитися у в'язниці. Про це в інтерв'ю телеканалу ICTV, яке вийшло в ефір 19 липня, заявив президент Петро Порошенко.

"Клани, які розділили Закарпаття і фактично створювали загрозу державній владі, які її ігнорували, мають отримати по зубах і опинитися у в'язниці", - заявив він.

"У Мукачевому ситуація була абсолютно нездорова. … Як так, коли тижнями їздять містами і селищами Закарпаття бойовики, озброєні гранатометами, кулеметами, і міліція є абсолютно бездіяльна, і нездатна нічого протиставити, щоб захистити громадян? … Це була фактично доведена до піку безкарність в ситуації з контрабандою, з якої зараз фактично живе частина людей на Закарпатті. Маємо навести порядок, і він починається з дисципліни і боротьби з корупцією і контрабандою", - заявив президент.

Також він додав, що зараз там "немає більше озброєних людей, значно піджали хвіст контрабандисти, велику кількість цигарок, техніки, завершуючи бурштином, було знайдено".

"Завдання, яке поставлено перед губернатором і силовиками – щоб це була не "компанійщина" – місяць протриматися, а далі процеси пішли. Ні", - сказав він.

"Ключова позиція – ніхто нікого не захистить від ефективних дій влади", - зазначив президент.

Тим часом журналісти ТСН з'ясували, які ж саме корупційні схеми діють на Закарпатті. Якщо поглянути, де розташоване Мукачеве, зрозуміло, що сюди може стікатися будь-що з кордонів одразу чотирьох країн – Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі. Контрабанда процвітала тут віддавна. Уплутані в неї чиновники, правоохоронці, бандити, і просто місцеві жителі.

Як розповідає колишній керівник Чопської митниці Сергій Харченко, якщо контрабанда потрапляє на митницю то, щоб вона проїхала через неї, доведеться заплатити близько 35 тисяч доларів.

"Ці всі гроші, якщо їх віддати клієнту, то це 35 000 доларів", - говорить Харченко. За його словами гроші здавали людям з Києва чи Одеси.

Водночас, як зазначає громадський активіст Богдан Пилипів, все Закарпаття поділене на сфери впливу: екс-губернатор від "регіоналів" і досі контролює паливний бізнес, Мукачеве зав'язане на контрабанді цигарок, Хуст - наркотиків, а Великий Березний, що стоїть на польському і словацькому кордонах - на нелегальній міграції. Загалом тут налічується близько 12 кланів.

"Всі клани, які приходять до влади у вигляді губернатора або голови облради – вони всі підтягають за собою всі свої клани, всі свої зв'язки, всю свою команду і ставлять на ті місця, де є розподіл кримінальних грошей. Вони між собою уживаються, тому що між ними є така прокладка, як СБУ і міліція... вони все те діло покривають", - розповідає Пилипів.

Нагадаємо, 11 липня в Мукачевому на Закарпатті відбулася перестрілка за участі бійців ДУК "Правого сектору" та міліції, в результаті якої загинуло двоє осіб, 14 постраждали (один з них - дуже важко). Причина конфлікту – перерозподіл потоків контрабанди.

Після гучного скандалу були звільнені ряд закарпатських чиновників, включаючи губернатора. Верховна Рада створила тимчасову комісію, а Закарпатську ОДА очолив Геннадій Москаль.

Також президент звільнив усіх керівників районних державних адміністрацій Закарпатської області.

У регіон направили кілька екіпажів Київської патрульної поліції і стартову команду для запуску проекту. Призначено нового керівника міліції.

За даними Державної прикордонної служби, у Закарпатській області діє більш ніж 50 злочинних груп контрабандної спрямованості.


За матеріалами: Новини сьогодні
20-07-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1956

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]