Головна » 2015 » Жовтень » 27 » Порушено справу за фактом зриву виборів в Маріуполі

Порушено справу за фактом зриву виборів в Маріуполі

Міліція Донецької області порушила справу за фактом зриву голосування на місцевих виборах у Маріуполі 25 жовтня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУМВС України в Донецькій області.

"За фактом зриву процесу голосування в Маріуполі слідчим управлінням ГУМВС в області відкрито кримінальне провадження", - йдеться в повідомленні.

Правоохоронці розпочали перевірку подій, які відбувалися в р. Маріуполі і призвели до зриву виборчого процесу. Відомо, що 25 жовтня 2015 р. через відсутність бюлетенів для голосування не змогли розпочати свою роботу 205 виборчих дільниць Маріуполя, за що жителі міста були позбавлені права взяти участь у місцевих виборах.

Даний факт Слідчим управлінням ГУМВС України в Донецькій області було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 3 статті 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

"В рамках відкритого кримінального провадження правоохоронцями буде проведено повне, всебічне розслідування даних подій, з'ясовані всі фактори, які вплинули на виборчий процес в р. Маріуполі, в тому числі перевірено діяльність Маріупольської міської виборчої комісії і надана правова оцінка всім встановленим фактам", - прокоментував начальник ГУМВС України в Донецькій області В'ячеслав Аброськін.

Раніше міліція відкрила кримінальні виробництва за фактом перешкоджання реалізації виборчого права в Красноармійську та Сватовому.

Нагадаємо, вибори не відбулися з тих чи інших причин у низці населених пунктів Донбасу, зокрема – Маріуполі, Красноармійську, Сватовому.

Голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський заявив, що ЦВК встановила факт порушення з боку міської виборчої комісії.

"Склад цієї комісії становлять 16 осіб, 11 з них протиправно відмовилися приймати виборчі бюлетені у поліграфічного підприємства. Відмова спричинила неможливість передачі бюлетенів до дільниць. Ці 11 осіб взяли на себе відповідальність за порушення конституційних прав громадян - майже 300 тисяч, які можуть голосувати", - зазначив Охендовський.

Він заявив, що дії 11 членів виборчкому, які не прийняли бюлетені, підпадають під дію статті 157 КК України - "Перешкоджання здійсненню виборчого права".

"Якщо вибори не відбудуться, покарання для винних може бути доволі жорстким - до 7 років", - зазначив Охендовський.

У неділю 25 жовтня в Україні завершилося голосування на місцевих виборах. Виборчі комісії приступили до підрахунку голосів. Вибори пройшли у всіх регіонах країни, крім Маріуполя, Красноармійська та Сватового, а також територій, визнаних тимчасово окупованими, – АР Крим, міста Севастополя, а також частини Донецької та Луганської областей.

Як повідомлялося, в Маріуполі вранці відкрилися виборчі дільниці, але міська виборча комісія не отримала бюлетенів з друкарні і, відповідно, не передала їх дільничним виборчим комісіям.

Маріупольський виборчком відмовився приймати виборчі бюлетені, надруковані в друкарні газети "Приазовский рабочий". Таке рішення було ухвалено через знайдені розірвані бюлетені, а також помилки в них.

Отже, чергові місцеві вибори в Маріуполі скасовано.

Президент Петро Порошенко збирається звернутися до Верховної Ради і ЦВК щодо внесення змін до законодавства, щоб вибори в Маріуполі, які сьогодні там не змогли початися, все ж відбулися найближчим часом.

У Красноармійську сьогодні виборчі дільниці не відкрилися. Територіальна виборча комісія ухвалила рішення, що місцеві вибори в Красноармійську не відбудуться у зв'язку з неможливістю використовувати бюлетені, які виготовлені на підприємстві ФОП Городецька.

Красноармійська міська виборча комісія вирішила не передавати бюлетені на виборчі дільниці і визнала їх такими, з використанням яких не може проводитися голосування як на виборах депутатів Красноармійської міської ради, так і міського голови.

Напередодні Донецький окружний адміністративний суд вирішив скасувати постанову Красноармійської міської виборчої комісії про друк бюлетенів у фізичної-особи підприємця. Суд обґрунтував своє рішення тим, що фізична особа-підприємець і підприємство - це дві різні юридичні форми.

Однак ЦВК за 3 години до закінчення голосування зобов'язала ТВК Красноармійська почати розвозити бюлетені по виборчих дільницях, щоб провести вибори.

Окрім того, міська виборча комісія Сватового Луганської області на засіданні ухвалила рішення визнати вибори такими, що не відбулися. Про це повідомив глава Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. За його словами, це сталося через те, що кілька партій не подали своїх кандидатів для участі у виборах.


За матеріалами: Новини сьогодні
27-10-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1936

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]