Головна » 2016 » Липень » 9 » Поширення української мови в Інтернеті - чому українці його не підтримують

Поширення української мови в Інтернеті - чому українці його не підтримують

На ґрунті подій Майдану була активно порушена мовна тема в Україні. На основі того, що нібито «російська мова під загрозою» і почалися події в Криму, на Донбасі... Однак, якщо розібратися, то виявляється, що все навпаки - українська мова в рідній країні має дуже невелике поширення.

Візьмемо, для прикладу, популярний відеосервіс YouTube, яким кожного дня користуються мільйони громадян України. Пройшовшись по ньому ми виявимо, що окрім україномовного інтерфейсу, який присутній на відеосервісі, більше української мови побачити чи почути практично неможливо. Пошукавши так звані списки на кшталт «топ українських ютуберів», ми виявимо, що в цих «топах», та і ще сотні наступних позицій - виключно російськомовні канали.

Натрапили ми на відеоканал Let's Play українською (https://goo.gl/xgg4oy), який, якщо прослідкувати за активністю, почав свою діяльність досить нещодавно та стрімко розвивається. Однак, його може спіткати така ж доля, оскільки попиту на україномовне і далі немає. Чому ми підтримуємо російськомовні відеоканали і нас не цікавлять україномовні? Невже так звана «мовна революція» ще не дійшла до цього напрямку. Якщо хтось наполягає на тому, що «ми звикли», «там краще», «там якісніше» і т.д., то так і будемо стояти на місці, оскільки поодинокі «активісти», як канал Let's Play українською (https://goo.gl/xgg4oy), які все ж вирішили підняти цей напрямок, побачивши, що всіх цікавить лише «на русском», також опустять руки і не буде прогресу.

Чому все так? Як не дивно, однак тут працює звичайний закон економіки. Немає попиту - немає і пропозиції. Звернемо увагу на, здавалось би, один із найпопулярніших сегментів - комп'ютерні ігри, якими цікавляться далеко не лише підлітки та діти, а і найрізноманітніші вікові категорії населення та вкладається в них сотні мільйонів доларів. Можна виявити, що відеоканали по цьому напрямку існують, навіть з досить давньою датою реєстрації та цілком пристойні, однак, вони закинуті, оскільки у них немає користувачів, а отже, немає для кого їх підтримувати. І це при тому, що ніша то практично вільна. Існують одиниці, які трішки популярні (в порівнянні з «конкурентами» - це практично ніщо), однак, поодинокі ютубери, якщо це не якась команда, компанія - практично відсутні...

Висновок - ми створюємо свою країну, однак, як говориться, «один в полі не воїн» і без підтримки кожного, не буде прогресу, не буде успіху, не буде і «покращення», яке нам колись обіцяли, а ми, розвісивши вуха та склавши руки чекали його, поки не стало критично пізно. Бажаємо успіхів україномовному ютубу, всім українським ютуберам і, зокрема, каналу Let's Play українською, які все ж намагаються щось змінити. Якщо вам здається, що ця ніша ніщо і ні на що не впливає, то згадайте про українську культуру, мистецтво, армію і всі інші напрямки, і що сталося в підсумку. Все складається по крупинках і не можна пропускати ні ні однієї ланки!


За матеріалами: Новини сьогодні
09-07-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1952

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]