Головна » 2013 » Березень » 31 » Поворот голови на 270 градусів. У чому секрет сови?

Поворот голови на 270 градусів. У чому секрет сови?

   Поворот голови на 270 градусів. У чому секрет сови?

Вчені з університету Хопкінса провели ряд досліджень і нарешті встановили, яким чином сови можуть різко повертати голову.

Дослідники під керівництвом Фабіана де Кок-Меркадо проаналізували особливості будови кісток і кровеносної системи близько дюжини птахів. Для того, щоб всі аналізи були більш інформативні, в кровеносну систему було введено спеціальну речовину, яку було видно на рентгенівських знімках. Після цього всі судини були відскановані, препаровані і замальовані для того, щоб аналіз був більш точним.

Після проведення КТ-сканування та ангіографії вченим вдалося встановити, що у сов є кілька особливостей, які дають їм можливість повертати голову на 270 градусів. Першою властивістю кровеносної системи є еластичність самих судин. Крім усього іншого, вони можуть розширюватися при надходженні додаткової кількості крові, яка накопичується біля головного мозку, що дає можливість йому нормально працювати під час різких поворотів голови. Також вченим вдалося встановити, що у сов отвір для артерії, що живить головний мозок, є набагато більше, ніж, наприклад, у людини. Він в діаметрі більше майже в 10 разів, що дає можливість різко повертати голову без передавлювання судини.

За матеріалами: Новини сьогодні
31-03-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12312

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]