Головна » 2015 » Серпень » 21 » Позачергове засідання ВР відбудеться 31 серпня, Гройсман. ВІДЕО

Позачергове засідання ВР відбудеться 31 серпня, Гройсман. ВІДЕО

Позачергове засідання Верховної Ради, на якому буде розглянуто у першому читанні проект президентського закону про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, відбудеться 31 серпня, заявляє спікер українського парламенту Володимир Гройсман.

"Після консультацій з народними депутатами ми ухвалили рішення, що це (позачергове засідання) відбудеться 31 серпня, коли ми розглянемо законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади", - сказав Гройсман в інтерв'ю "5 каналу".

Спікер Верховної Ради зазначив, що де-юре це останній день поточної сесії парламенту, коли може відбутися засідання.

Як повідомлялося, на сайті українського парламенту 15 липня було оприлюднено президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з позначкою "допрацьований". Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховну Раду 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплено в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

Верховна Рада 16 липня ухвалила постанову про направлення до Конституційного суду президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Подання надійшло до КС 17 липня.

31 липня суд визнав законопроект відповідним вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Тепер Верховна Рада України повинна поставити на розгляд питання підтримки змін до Конституції України в частині децентралізації ще на поточній сесії (для цього необхідно 226 голосів "за").

Зміни до Конституції України в частині децентралізації влади можуть бути ухвалені на наступній сесії, для цього необхідно 300 голосів на підтримку. До парламентської коаліції входять 5 фракцій: "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Батьківщина", фракція Радикальної партії Олега Ляшка та "Самопоміч".

Разом з тим, нагадує "Інтерфакс-Україна", у ряду фракцій парламентської коаліції є претензії до президентського законопроекту щодо змін до Конституції України.

Так, ще під час голосування за даний законопроект 17 липня за нього не голосував жоден депутат від Радикальної партії (всього у фракції 21 надреп). Її. Лідер Олег Ляшко тоді заявив, що фракція не підтримуватиме законодавчу ініціативу президента навіть у першому читанні.

У фракції "Батьківщина" (19 парламентаріїв) заявили, що підтримають направлення до Конституційного суду цього законопроекту, однак в існуючій редакції не будуть голосувати за нього у першому читанні.

Також віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироід заявила, що фракція "Самопоміч" (до якої входить 31 нардеп) не голосуватиме за зміни до Конституції України в частині децентралізації в президентській редакції.

"Позиція "Самопомочі" послідовна: не підтримувати такі зміни до Конституції, оскільки вони загрожують місцевому самоврядуванню і загрожують українській державності", - сказала Сироід.

Раніше у своєму відеозверненні, розміщеному на сторінці в Facebook, Сироід сказала: "Не можна змінювати Конституцію під час війни. Тому що ворог може скористатися цими змінами і завоювати держава юридичним зброєю. Росія почала війну проти України саме для того, щоб змусити нас змінити нашу Конституцію, Росія хоче особливого порядку здійснення місцевого самоврядування на окупованих територіях саме для того, аби амністувати бойовиків, легалізувати їх і таким чином завоювати нас зсередини".

Разом з тим, 20 серпня президент Петро Порошенко висловив упевненість, що на позачерговому засіданні Верховної Ради депутати підтримають зміни до Конституції України, що стосуються децентралізації влади. Президент також повідомив, що позачергове засідання сесії парламенту відбудеться "або 27-го або 31-го серпня".


За матеріалами: Новини сьогодні
21-08-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11051

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]