Головна » 2017 » Січень » 27 » Прах поета Олеся прибув до України. ВІДЕО

Прах поета Олеся прибув до України. ВІДЕО

  Літак із прахом українського письменника Олександра Олеся та його дружини прибув до міжнародного аеропорту "Бориспіль", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві закордонних справ України.

"Нашим завданням було скоординувати доставку праху Олександра Олеся в Україну. Ми своє завдання виконали. Сьогодні він прибув до Києва", - сказав співрозмовник агентства.

Він також зазначив, що подальше інформування про хід подій - на уповноважених органах в уряді, зокрема на Міністерстві культури України.

Прах українського письменника, поета Олександра Олеся перепоховають у неділю 29 січня на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві, повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Саме 29 січня, в день пам'яті Героїв Крут, буде прощання з Олександром Олесем і поховання... Він буде похований на Лук'янівському кладовищі", - сказав міністр на брифінгу в п'ятницю в Києві.

Нищук уточнив, що Олеся перепоховають на Алеї почесних поховань.

За словами міністра, панахида відбудеться у Володимирському соборі о 12.00, очолить її настоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко), а о 13.30 на Лук'янівському кладовищі відбудеться громадське прощання.

Нищук зазначив, що під час обговорення місця перепоховання праху Олеся обговорювалося як варіант і Байкове кладовище, але через те, що, можливо, в майбутньому будуть перепоховання інших видатних українських особистостей, було ухвалено рішення про Лук'янівське кладовище.

"З урахуванням того, що подібні ситуації або ситуація, де держава буде клопотати про перепоховання, можливо, з часом інших відомих особистостей - або військово-політичної міграції, або науковців, або культурних діячів, - ми подумали про те, щоб були ще місця і тому обрали Лук'янівське кладовище", - сказав Нищук.

Міністр також повідомив, що на перепоховання, можливо, приїде родичка Олеся з Канади.

Кабінет Міністрів виділив на транспортування і перепоховання українського письменника та поета Олександра Олеся 140 тис. грн, повідомив Євген Нищук.

"Було рішення Кабінету Міністрів виділити кошти для всієї процедури перепоховання - 60 тис. грн спрямовано для Міністерства закордонних справ України, яке здійснювало процедуру транспортування, і 80 тис. грн, які Міністерство культури спрямує до Київської міської державної адміністрації для перепоховання і витрат, які з цим пов'язані", - розповів міністр.

Як повідомлялося, 3 січня 2017 року президент України Петро Порошенко доручив МЗС забезпечити перевезення останків українського поета та письменника Олеся, а Міністерству культури - організувати церемонію перепоховання в Україні.

Останки Олеся, який помер у 1944 році і був похований у Чехії, були примусово ексгумовані. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі в розмірі приблизно 20 тис. чеських крон (еквівалент 20 тис. грн) за десять років. Донедавна ренту за могилу сплачував з власної ініціативи громадянин Чехії, виходець з України Володимир Михайлишин, проте нещодавно він помер і тепер його син захотів поховати батька на могилі письменника.

Кабінет міністрів України схвалив розпорядження, згідно з яким останки Олеся та його дружини перепоховають на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
27-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1957

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]