Головна » 2013 » Лютий » 10 » Правила хорошого сну

Правила хорошого сну

Як правильно спати і бачити сни?
Якщо ви ворочаєтеся в ліжку і часто не можете заснути, а вранці встаєте втомленим і розбитим, значить, вас замучило безсоння, по-науковому - інсомнія. «Безсоння не так нешкідливе, як здається, - розповідає Геннадій Ковров, д. м. н., професор курсу сомнології Науково-дослідного центру ММА імені Сєченова. - Якщо організм не відновлюється і не відпочиває вночі, вдень він функціонує неповноцінно. З часом може розвинутися виразкова, гіпертонічна та інші хвороби органів і систем, постійна дратівливість виливається в психологічні захворювання. Чому ви не можете заснути, повинен розібратися доктор ».

Як правило, лікуванням інсомнії займається невролог, психіатр або психотерапевт. Існує більше 80 причин розладів сну. Найпоширеніші з них - стреси та невротичні розлади. Втратити сон можна також через звичайні захворювання: остеохондроз, гастрит, гіпертонічної хвороби, які порушують механізм засинання. На тимчасове порушення сну часто скаржаться ті, у кого в житті період нерозв'язних проблем і, звичайно, ті, кому довелося змінити часові пояси в різних країнах.

Серйозне безсоння, якщо воно триває не один день, потрібно обов'язково лікувати. Якщо періодично ви не можете заснути, не тягніть з візитом до фахівця. Якщо організм звикне до такого режиму і інсомнія стане хронічною, лікування буде більш довгим і складним. Чим раніше ви звернетеся до фахівця, тим успішніше буде лікування ».

Вівці на ніч

Якщо безсоння для вас - явище рідкісне і виникає, тільки коли ви нервуєте, розмірковуєте про якусь проблему, спробуйте заспокоїти себе трав'яним чаєм, молоком з медом, валеріаною. Снодійними, купленими без рецепта в аптеці, можна користуватися не частіше одного разу на місяць, а зловживання ними може навіть посилити безсоння. Якщо заснути не може дитина, будь-які медичні снодійні препарати без призначення лікаря йому давати не можна категорично. Можна традиційно рахувати перед сном овечок, але тільки якщо ви не відволікаєтеся від них на обдумування проблем. Якщо ж протягом 15-20 хвилин ви не засинаєте, встаньте, сядьте за стіл, приведіть в порядок думки, а потім знову лягайте в ліжко. Що стосується алкоголю на ніч, щоб «напитися і забутися», то ставтеся до нього як до ліків. Спиртне можна використовувати дуже рідко, не частіше разу на місяць.

Бачать усі, але не всі пам'ятають

Тим, кого безсоння не турбує, може не пощастити зі снами. Результат той самий - розбитість і втома з ранку. У сні обробляється інформація дня, який ми сприймаємо не тільки свідомо, але і несвідомо. Крім того, мозок отримує сигнали від внутрішніх органів. І якщо в організмі якась проблема, то інформація перекручена і може впливати на сновидіння, роблячи їх сумбурними. Хворобливий стан заважає мозку працювати на вирішення психологічних проблем, всі сили віддаються на боротьбу з внутрішніми процесами.

Від чого залежить, який сон ви побачите? Вчені не можуть сказати точно досі. Але припускають, що під час нічного сну відбувається упорядкування інформації, відкладення її в довготривалу або короткочасну пам'ять. Крім того, не встигнувши переварити інформацію за день, мозок, поки ви відпочиваєте, намагається вирішити деякі психологічні проблеми. Недарма кажуть: ранок вечора мудріший. На ранок багато проблем знімаються, тому що за ніч мозок встиг обміркувати їх, поки свідомість не заважає йому своїми вказівками.

Під час нічного сну організм, в тому числі і мозок, продовжує працювати. Результати цієї психічної роботи мозку - сни. Як правило, сновидіння виникають у людини під час швидкої фази сну, тобто в другій половині ночі, ближче до ранку. У 80% випадків люди дають звіт про сни, які побачили, прокинувшись саме після цього періоду. Якщо людина бачить сон у фазі повільного сну, то пам'ятає його лише в 10-20% випадків, але частіше це швидкоплинні, незв'язні обривки. Сни бачать усі люди, але не всі їх пам'ятають. Якщо ви не запам'ятовуєте свої сни, значить, вам це і не потрібно. Хоча при бажанні можна навчити людину робити і це: слід лягати з думкою про те, що потрібно запам'ятати сон, а прокинувшись, відразу ж розповідати, що бачили. Якщо ви бачите сон і при цьому знаєте, що спите, значить, сон неповноцінний. Таке може бути, якщо ви переживаєте через якісь проблеми та намагаєтеся контролювати ситуацію навіть уві сні, не даючи собі розслабитися.

Варто насторожитися, якщо ваші сни постійно повторюються або ви продовжуєте уві сні переживати про те ж, про що і наяву. Допомога фахівця може знадобитися, якщо після сну з'являються негативні емоції, вони позначаються на здоров'ї (частішає серцебиття, з'являється відчуття браку дихання). Погано, якщо сон нічим не кінчається або результат його несприятливий. Ці ознаки означають, що є серйозні психологічні проблеми, з якими наяву ви впоратися не в силах. Якщо ж вам сняться спокійні, цікаві сни, значить, вам пощастило. Що ж стосується віщих снів, то уві сні ви лише бачите те, про що думали вдень. Вчені вважають, що якщо сон збувається, то це не більше ніж збіг.

Правила хорошого сну

Нормальна тривалість сну - 7-8,5 години. Саме стільки спить більшість людей. У вихідні на сон йде трохи більше часу. Вкрай рідко людині для відновлення організму достатньо 6 годин або, навпаки, треба більше норми, наприклад 10 годин. Якщо сон триває дуже довго або, навпаки, триває занадто мало, це говорить про патологію, яку потрібно лікувати.

Засинати і прокидатися потрібно в один і той же час. Навіть якщо стався збій режиму, не давайте собі потурань вранці. Не спіть удень, щоб не перебивати нічний сон. Щоб налаштувати організм на режим сну, на ніч можна прийняти розслабляючий теплий душ, вранці - прохолодний підбадьорливий.

Фізична активність вранці стимулює пробудження, у вечірній час (за 2,5-3 години до сну) сприяє поглибленню сну, поліпшує його якість.

Не навантажуйте на ніч шлунок, їжте мінімум за 1,5 години до сну (легка вечеря). Від чаю, кави, шоколаду, коли у другій половині дня краще відмовитися. За 15 хвилин до сну можна випити склянку кефіру, молока.

Взагалі в ліжку потрібно спати, а не дивитися телевізор, читати чи їсти. Не засинайте під стугонливий телевізор, якщо ви звертаєте увагу на те, що там показують. Як фон телевізор допустимий в крайньому випадку, якщо за роки у вас склалася така звичка. Книги та телепередачі зі складним сюжетом можуть відволікати вашу увагу, не даючи організму налаштуватися на сон. Все, що розбурхує свідомість, відкладайте на ранок.

З тієї ж причини уникайте стресів у вечірній час. Не спілкуйтеся з людьми, які можуть зіпсувати настрій, неприємні розмови перенесіть на першу половину дня.

Намагайтеся найважливіші справи, що вимагають великої напруги, зробити до обіду, щоб вечір не був заповнений переживаннями і ви могли розслабитися. Коли лягаєте в ліжко, не прокручуйте в голові те, що вас турбує. Пам'ятайте, що ранок вечора мудріший.

 Юлія Гарматіна
За матеріалами: Новини сьогодні
10-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11341

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]