Головна » 2017 » Січень » 27 » Пріоритетні завдання розвитку громад краю вирішували у Міжгір’ї

Пріоритетні завдання розвитку громад краю вирішували у Міжгір’ї

  У Міжгір’ї вирішували пріоритетні завдання розвитку громад краю

Про стан та перспективи ведення лісового господарства на території Закарпаття,  розвиток туристично-рекреаційної галузі в Міжгірському районі, особливості організації та функціонування системи місцевого самоврядування – стали предметом дискусій під час виїзного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради Михайла Рівіса, яке відбулося 26 січня у смт Міжгір’я.

Участь у засіданні взяли заступник голови облради Петро Грицик, очільники районів, міські та селищні голови, депутати облради – Василь Худинець,  Андрій Шекета, Валерій Мурга та ін., повідомила “Капатському об’єктиву” прес-служба Закарпатської облради.

Михайло Рівіс одразу ж перейшов до конструктивного діалогу та озвучив ряд важливих питань щодо розвитку пріоритетних галузей краю, діяльності органів місцевого самоврядування, а також про орієнтовний план засідань Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Закарпатської обласної ради на 2017 рік.

Очільник облради наголосив на важливості роботи постійно-діючого дорадчо- консультативного органу краю, який покликаний сприяти вирішенню невідкладних та наболілих питань самоврядних громад і територій краю. «Тому кожна ваша думка, ініціатива  буде слушною», – наголосив він.

Про стан та перспективи ведення лісового господарства на території області інформував начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат облради Валерій Мурга. Він окреслив завдання, які сьогодні стоять перед  фахівцями та плани на майбутнє. Серед іншого йшлося про боротьбу з незаконними рубками та лісопорушниками, вдосконалення системи лісовідновлення тощо. Валерій  Іванович також наголосив на роботі з впорядкування та заліснення площ, що наразі держлісгоспи Закарпаття прийняли від  колишніх агролісів, а це майже 90 тисяч га. Тож, роботи  ведуться щодня в рамках нових Санітарних правил. Як позитив, було названо ведення  маркування лісопродукції спеціальними електронними чіпами за новітніми технологіями та розвиток галузевої логістики шляхом будівництва лісових доріг, туристичних шляхів  і т.д.

Цікавою пропозицією від Валерія Івановича прозвучала ідея проведення День депутата з виїздом у конкретний район та лісгосп, аби наочно показати обранцям як висаджується насіння, маленькі дерева та і який стан лісових ресурсів загалом. Він також готовий продемонструвати впроваджені новітні технології з переробки та зберігання лісо насіннєвої сировини.

– Аби підвищити ефективність економічного ресурсу лісу, нам потрібно стимулювати підприємців на здійсненні глибокої переробки деревини на внутрішньому ринку, – зазначив Валерій Мурга, додавши: – А будівництво лісових доріг за європейськими стандартами визначити як пріоритет у діяльності лісового господарства краю, що дасть потужний поштовх до розвитку туристичної логістики та гарантовану своєчасну ліквідацію вогню і повеней.

Про стан і перспективи розвитку туристично-рекреаційної галузі в Міжгірському районі  розповів голова Міжгірської РДА Василь Худинець, продемонструвавши прсутнім рекламний відеоролик. Він зазначив, що влада району та депутати свідомі того, що гірська Міжгірщина має унікальну можливість розбудувати гідне життя для верховинців шляхом розвитку туризму і рекреації. Та повідомив, що особисто  бере участь у туристичних виставках вітчизняного та зарубіжного рівнів з тим, аби достойно презентувати Міжгірщину, де збудована туристична мекка – Колочава. І не тільки. Адже Верховина  вабить  гірськолижними трасами, сільським туризмом, дерев’яними церквами, виробами народних умільців, особливими народними звичаями та традиціями.  

Василь Худинець також наголосив на важливості проведення різних фестивалів, які покращують імідж району та дають додаткові фінансові ресурси у вигляді і туристів, і інвесторів. Його підтримав колега – обласний депутат Андрій Шекета, зауваживши: «Туризм – це насамперед економіка, а потім культура». «Нині потрібно розвивати зелений туризм, аби стимулювати розвиток громад», – зазначив Василь Худинець.

– На сьогодні пріоритетом є вирішення питання транспортного сполучення Закарпаття з іншими регіонами України та сусідніх країн, яке б  пожвавило крайовий туризм,  – мовив Михайло Рівіс. Та  повідомив, що з цього приводу приймалися неодноразові звернення депутатів облради до керівництва держави. Як результат, одним із досягнень є рішення профільного міністерства щодо запуску залізничного сполучення у напрямку «Мукачево – Будапешт». Спільно з обласною держадміністрацією та центральними органами влади вирішується питання подальшої діяльності аеропорту «Ужгород».

– Для нас, як туристичної області – це надзвичайно важливе питання. Свідченням цьому є те, що Закарпаття вперше за всю історію Незалежності України очолило рейтинг з туристичної привабливості України, обійшовши навіть Одесу, – звернув увагу очільник облради, запевнивши керівництво району у підтримці їх благих намірів розвивати Міжгірщину як туристичну родзинку краю. Він також повідомив, що облрада передбачила на цей рік 3 млн.грн. на демонстрацію рекламних роликів для популяризації туризму, рекреаційних можливостей Закарпаття через телебачення, навіть за кордоном. Та закликав готувати пропозиції для створення рекламних роликів про принади кожного району та надавати їх в управління туризму та курортів ОДА.

Також учасники засідання обговорили питання про особливості організації та функціонування системи місцевого самоврядування. Наголошувалось,  що сьогодні  багато  дискусій  ведеться  навколо  питань про  реформування  органів  місцевого самоврядування з метою  передачі  більшості  владних  повноважень на  місця. І це закономірно. Бо не можуть  ради діяти ефективно лише за  вказівкою чи дозволом  з центру, особливо  в питаннях  бюджетних та земельних відносин, управління  комунальним  майном тощо. Тобто, вкрай  назріла децентралізація влади з посиленням  ролі  і місця  органів  місцевого самоврядування, як  це є у сусідніх з нами  європейських країнах.

          – І  політика, і діяльність обласної ради спрямовані на те, щоб Закарпаття зробити розвинутим, самодостатнім регіоном. З цим і пов’язані наші робочі поїздки за кордон, мета яких – залучити різні фонди: як ООН, так і ЄС. І не тільки в рамках програм зовнішньої допомоги. Ми плануємо вийти також на фонди Євросоюзу, що спрямовані на розбудову внутрішньої інфраструктури, – резюмував Михайло Рівіс.

У ході дискусій голови райрад та депутати облради ділилися своїм баченням розбудови самоврядування, підтримували думку голови про  необхідність  напрацювання  внесення відповідних змін до Конституції України, ухвалення низки необхідних законів, сприяння децентралізації бюджетної системи, врегулювання питань міжбюджетних відносин, а також вивчення досвіду функціонування місцевого самоврядування у сусідніх європейських країнах.

На завершення обгорнено орієнтовний план засідань Координаційної ради на 2017 рік, з якого інформував  керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець. Після жвавих дискусій, рекомендовано продовжити роботу Координаційної ради та проводити виїзні засідання в різних районах не менш як один раз на квартал.


За матеріалами: Новини сьогодні
27-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11409

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]