Головна » 2017 » Січень » 3 » Про кримінальну відповідальність за сепаратизм СБУ нагадала русину-провокатору

Про кримінальну відповідальність за сепаратизм СБУ нагадала русину-провокатору

Служба безпеки України офіційного застерегла місцевого жителя, який відверто пропагує русинство на Закарпатті. Провокатор раніше провадив активну діяльність на підтримку русинського руху, а 31 грудня 2016 року вивісив перед ОДА русинський триколор.

Про це у вівторок 3 січня повідомляють у прес-групі УСБУ в Закарпатській області.

"Співробітники Управління СБУ в Закарпатській області оголосили офіційне застереження чоловіку, який біля адмінбудівлі облдержадміністрації в Ужгороді поруч із Державним прапором України вивісив "русинський триколор", також провокатор висловив прихильність ідеям реалізації результатів регіонального референдуму 1991 року", - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, СБУ офіційно попередила громадянина про кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.

Як повідомив активіст, лідер організації "Карпатська Січ" Тарас Деяк, саме члени їхньої організації помітили та вчасно зірвали прапор русинів, який провокатори вивісили 31 грудня перед ОДА на флагштоку поряд з українським стягом, знявши перед тим прапор ЄС. Провокаторів правоохоронці затримали того ж таки дня.

Разом із тим, місцевим жителям досі незрозуміло, як провокаторам вдалося вивісити цей стяг перед будинком ОДА – адже там є камери та охорона, окрім того, поруч із ОДА розташовані головні управління СБУ та Нацполіції в області.

Довідка

Русини, або, як їх ще називають, карпатороси, рутени чи угрорусини, - корінне східнослов'янське населення Карпатського регіону на перетині кордонів України, Польщі, Словаччини, Угорщини і Румунії.

На територію Русинії (частина Закарпаття і Прикарпаття) претендує невизнана віртуальна держава Домініон Мельхіседека.

Згідно з українським переписом населення 2001 року, в Закарпатській області було зареєстровано 10 069 русинів (на думку керівників русинських лідерів, ці дані були сфальсифіковані).

Русини у Словаччині, Польщі, Угорщині, Чехії та Сербії офіційно визнані національною меншиною. Влада України розглядає русинів як етнографічну групу українців.

У 1992-му і 2002 роках Закарпатська обласна рада зверталася до центральної влади України з проханням визнати русинів окремою національністю.

7 березня 2007 року Закарпатська обласна рада ухвалила рішення визнати русинів корінною національністю Закарпаття. Українські націоналістичні організації, зокрема Конгрес українських націоналістів і Товариство "Просвіта", звернулися до президента України Віктора Ющенка з вимогою скасувати цю постанову як незаконну.

У серпні 2006 року Комітет з ліквідації расової дискримінації ООН рекомендував уряду України розглянути питання про визнання русинів національною меншиною, оскільки, мовляв, існують "істотні відмінності між русинами та українцями".


За матеріалами: Новини сьогодні
03-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1980

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]