Головна » 2013 » Січень » 8 » Проблеми зі сном можуть поставити під загрозу майбутні місії на Марс

Проблеми зі сном можуть поставити під загрозу майбутні місії на Марс

Деякі з перших результатів моделювання польоту на Марс показують, що члени екіпажу можуть відчувати ізоляцію і помірну депресію. Отримані дані свідчать про те, що не всі астронавти зможуть підійти для міжпланетних подорожей.

Професор Матіас Баснер з Університету штату Пенсільванія, який був залучений у дослідження сну, говорить, що результати показують, що астронавти для майбутніх місій на Марс повинні бути перевірені на їх здатність справлятися з пристосовуванням до життя без природного для них  циклу день / ніч.

В даний час жоден космонавт на Міжнародній космічній станції не знаходиться більше шести місяців поспіль. Метою 17-місячного проекту «Mars500» було вивчення фізичних і психологічних ефектів, які триватимуть набагато довше протягом подорожі на Марс.

У моделюванні брали участь шість членів-добровольців: троє росіян, два європейця і один китаєць. Велику частину часу люди мали лише обмежені контакти з зовнішнім світом. Їх корабель не мав вікон, а їх спілкування з «зовнішнім світом» мало аналогічну затримку часу, з якою зіткнуться космонавти при подорожі на величезну відстань між Землею і Марсом.

У цілому близько 100 різних експериментів були проведені з метою оцінки впливу подорожі на астронавтів. Вчені виявили, що один з членів екіпажу втратив свій природний денний / нічний ритм повністю. Замість 24-годинного циклу, його організм перейшов на 25-годинний і вже через 12 днів він був зовсім не синхронізований зі своїми товаришами по екіпажу. Його організм сприймав середину ночі і вимагав сну, в той час як його колеги працювали над експериментами в рамках дослідження.

Ще один член екіпажу піддався впливу легкої депресії. Проблеми проявляються, за словами вчених, у період від двох до чотирьох місяців.

novostiua.net



За матеріалами: Новини сьогодні
08-01-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11356

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]