Головна » 2017 » Жовтень » 11 » Провели відкриту зустріч по енергоефективності осель в Ужгороді. ВІДЕО

Провели відкриту зустріч по енергоефективності осель в Ужгороді. ВІДЕО

В Ужгороді провели відкриту зустріч по енергоефективності осель.

Вчора, 10 жовтня, в історико-культурному центрі «Совине гніздо» провели круглий стіл, темою якого стало питання енергоефективності осель та шляхи до заощадження. Для участі у заході були запрошені представники органів державної влади, бізнесу та голови ОСББ.

Відкривав захід Юрій Копинець голова громадської організації «Фундація розвитку громадянського суспільства», яка і виступила організатором зустрічі.

Він зазначив, що на сьогоднішній день тема енергозбереження є дуже актуальною, адже тарифи на енергоносії є високими. Навіть в Європі, де заробітні плати суттєво вищі від українських всі намагаються бути енергоефективні, особливо це стосується Німеччини та Великої Британії. Україна теж прагне стати членом європейської громади, відповідно має рухатися до енергозбереження та заощадження.

«Цей захід тільки перший, адже в наших планах є низка схожих зустрічей, що змогли б допомогти максимально ефективно поінформувати краян про особливості ефективного використання ресурсів та альтернативних джерел енергії», – додав пан Юрій.

Василь Гомонай, заступник міського голови Ужгорода у своєму виступі розповів про заходи з енергоефективності саме в нашому місті.

Так, в Ужгороді прийнято низку програм щодо енергоефективності та енергозбереження. Однією з найвагоміших є Програма реалізації проектів ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», яка підтримує проекти ОСББ. За цією програмою було реалізовано 18 проектів із заміни склопакетів, утеплення будинків та ремонту покрівель.

Заступник міського голови розповів про ще одну цікаву програму «Теплий дім». Нею передбачено, що 55% тіла кредиту на енергозберігаючі заходи ОСББ та ЖБК відшкодовує міська рада, а 40 % погашає Держенергоефективність України ОСББ, які оформили кредити в одній з державних банківських установ – «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Укргазбанк» та «Приватбанк». По даній програмі вже виділено 2,2 млн грн.

Зокрема, після доповіді заступника міського голови стурбовані члени ОСББ Ужгорода мали можливість задати свої питання. Зокрема підняли питання пріоритетності виділення бюджетних коштів тому чи іншому ОСББ, адже є будинки, які вже протягом 6-7 років потребують серйозного ремонту, але поки-що їх не почули.

Ярослав Ходанич, начальник кредитного відділу «Ощадбанку» розповів, що програми з відшкодування державою певної суми кредиту почали діяти ще у 2014 році. Тоді всі ставилися до цього скептично, але з кожним місяцем свідомість людей щодо утеплення та модернізації своїх будинків змінилася – вони побачили результат.

Попит на такі кредити у населення є досить високий, адже якщо у 2014 році ними скористались 50-60 осіб, то у 2017 більше 1,5 тисячі осіб. На сьогоднішній день загалом по всій Україні «Ощадбанк» видав понад 150 тисяч кредитів на утеплення та модернізацію житлових будинків.

Вікторія КОПИНЕЦЬ


За матеріалами: Новини сьогодні
11-10-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1800

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]