Головна » 2024 » Лютий » 25 » Птаху, яку вже вважали вимерлою, вперше сфотографували орнітологи

Птаху, яку вже вважали вимерлою, вперше сфотографували орнітологи

Птаха, назву якої можна перекласти як жовтоголовий шоломоносець, має латинську назву Prionops alberti. Її так назвали на честь короля Бельгії Альберта I, оскільки вона була відкрита на території Бельгійського Конго – зараз це Демократична Республіка Конго.

Саме туди вирушила експедиція з Техаського університету (Ель-Пасо) разом із африканськими вченими. Дослідники витратили шість тижнів на пошуки птаха, якого вже ніхто не сподівався побачити. Більше 20 років нікому не вдавалося зустріти жовтоголового шоломоносця. Виникли припущення, що цей вид зник.

Команда здолала понад 120 кілометрів у глибинах гірського хребта на сході ДР Конго. І в лісовій глушині їм вдалося натрапити на зграйку птахів. Усього було виявлено 18 особин у трьох різних місцях.

Це дозволило припустити, що популяція жовтоголових шоломоносців у порядку, і вони поширені в глухих лісах ДР Конго. Дослідникам вдалося сфотографувати Prionops alberti. І це перші знімки цього виду.

Цікаво, що під час експедиції вчені виявили також червоночеревну жабу-верескуна (Arthroleptis hematogaster), яку не бачили аж із 1950-х років. Спостереження у цьому районі ускладнюються політичною нестабільністю та конфліктами серед місцевого населення. Через це відвідування місцевості небезпечне, і дослідникам туди потрапити досить важко.

Вчені побоюються, що види тварин, що мешкають виключно в цих краях, все ж таки можуть зникнути. Причиною тому стане інтенсивний розвиток сільського господарства та видобутку корисних копалин, через що руйнується природне місце існування унікальних птахів і звірів.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-02-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1469

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]