Головна » 2016 » Грудень » 8 » Рада зняла недоторканність з Новинського. ВІДЕО

Рада зняла недоторканність з Новинського. ВІДЕО

Верховна Рада задовольнила подання генерального прокурора Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з фракції "Опозиційний блок" Вадима Новинського. Відповідне рішення підтримали 228 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

Під час обговорення цього питання в сесійній залі керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак наголосив, що йдеться лише про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, а не про затримання чи арешт.

Луценко просив парламент дати згоду на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності.

"Новинський своїми умисними діями, що виразилося у пособництві Януковичу, Захарченку, Коряку, Шматьку, Олішевичу у незаконному позбавленні волі за попередньою змовою групи осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 5 статті 27 (пособництво), частиною 2 статті 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України", - сказав Луценко.

Він додав, що Новинський своїми умисними діями, що виразилося у пособництві вказаним особам, які, діючи умисно, перевищили свої службові повноваження, "вчинив кримінальне правопорушення, передбачене статтею 27 (пособництво), частиною один статті 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України".

Луценко зауважив, що на даний момент Новинський проходить у справі як свідок. "Без рішення Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності ми не можемо вписати його у іншому статусі у підозру Януковичу, Коряку або Захарченку. Від вашого рішення залежить, чи Новинський і далі буде, на відміну від усіх інших учасників реалізації злочинного плану екс-президента Януковича, свідком, чи буде пособником у злочинному плані, і йому буде оголошена підозра, а потім, після виконання відповідних слідчих дій, і обвинувальний акт, який буде передано до суду, де є єдине місце для встановлення об`єктивних даних про наявність чи відсутність вини народного депутата Новинського", - сказав генпрокурор.

Генпрокурор, зокрема, зазначив, що досудовим розслідуванням було встановлено, що Новинський "був співучасником при вчиненні Януковичем, Захарченком і Коряком та іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва кримінального правопорушення проти волі, честі та гідності особи, а також у сфері службової діяльності".

"Янукович вирішив забезпечити зречення митрополита Володимира від займаної ним посади з метою обрання у подальшому лояльного до майбутніх протиправних вимог влади предстоятеля Української православної церкви", - сказав Луценко.

Він додав, що Янукович дав тодішньому главі МВС Віталію Захарченку і Новинському завдання щодо збирання компроментуючої інформації на осіб, які були наближені до митрополита Володимира. "При цьому, роль Новинського полягала у доведенні до кінця задуманого злочинного плану Януковича щодо усунення з посади митрополита Володимира", - сказав генпрокурор.

Пізніше, зазначив він, Захарченко, "залякуючи Драбинка (архієпископа Олександра Драбинка – ред.) арештом, змусив його підписати прохання про охорону, яка в подальшому стала конвоєм Драбинка, позбавивши його як особу, яка охороняється, свободи пересування".

Луценко також зазначив, що Новинський, маючи на меті виконати завдання Януковича, "надавав у телефонному режимі неодноразові вказівки Коряку щодо можливості або неможливості переміщення потерпілого Драбинка з території, де він утримувався".

Після голосування Новинський заявив журналістам у кулуарах ВР, що звинувачення проти нього неправдиві і він не має наміру залишати країну.

Таким чином парламент частково зняв недоторканність із Новинського, підтримавши подання генпрокурора, дозволивши притягнути депутата до кримінальної відповідальності. Проте правоохоронці не зможуть затримати Новинського, до нього також не зможе бути застосовано запобіжний захід у вигляді арешту, оскільки на це має бути відповідний дозвіл ВР.

Як повідомлялося, 6 грудня Комітет Верховної Ради з питань регламенту дійшов висновку, що не має підстав визнати законним, мвотивованим і обґрунтованим подання генерального прокурора Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського. Водночас у комітеті зазначили, що подання ініційоване і подане належним чином.

Новинський запевняє, що виконував прохання митрополита Володимира

Вадим Новинський стверджує, що 3 роки тому він допомагав архієпископу Олександру Драбинку на прохання нині покійного митрополита УПЦ МП Володимира, передає "Українська правда".

Виступаючи з трибуни Верховної Ради Новинський спростував, що виконував доручення екс-президента Віктора Януковича щодо тиску на церкву.

"Митрополит попросив і благословив мене допомагати Драбинку", – заявив депутат.

Він назвав свою справу "політичним детективом, заснованим на доносі".

За словами Новинського, регламентний комітет професійно підійшов до питання.

"Справа сфабрикована, від початку до кінця. Мета – політичний тиск, політичне переслідування. Влада переслідує всіх незгодних із нею людей. А Генпрокуратура є її інструментом", – заявив депутат.

Новинський стверджує, що не тримається за недоторканність.

І додав, що депутати, мовляв, голосують за те, "чи дозволити Генпрокуратурі далі фабрикувати справи" і "вибивати в людей свідчення на інших політиків".

Перед самим голосуванням пізніше Новинський знову запевнив, що всі звинувачення проти нього бездоказові й безпідставні.

Новинський стверджує, що Порошенко просив дати йому громадянство. Луценко підтвердив

Вадим Новинський заявляє, що громадянство України екс-президент Віктор Янукович йому дав на прохання нинішнього президента Петра Порошенка. Про це він заявив з трибуни Верховної Ради, коментуючи подання генерального прокурора Юрія Луценка на позбавлення Новинського депутатської недоторканності.

"У поданні Генеральної прокуратури написано, що Янукович, задумавши свій злочинний план, надав мені громадянство. То я хочу сказати генеральному прокурору, щоб він це знав: підставою для надання мені громадянства колишнім президентом України було прохання міністра економіки в уряді Азарова – Петра Олексійовича Порошенка", – заявив Новинський.

"Ось цей лист і ось його підпис. Тут сказано, що "за особливі заслуги перед Україною прошу надати громадянство Новинському", – показав депутат.

"То, напевно, виходить, що членом тієї злочинної групи, яка задумала цей злочинний план зі скинення митрополита Володимира, є й президент Порошенко", – заявив Новинський.

Він надав продемонстрований лист керівництву Верховної Ради.

У свою чергу, Луценко підтвердив, що тодішній міністр економіки України Петро Порошенко підписував подання про надання українського громадянства нинішньому народному депутату України Вадиму Новинському. Про це Луценко сказав на засіданні парламенту у відповідь на слова Новинського, що саме Порошенко підписував подання про надання йому громадянства, передає УНІАН.

Луценко підкреслив, що в поданні до Верховної Ради "немає жодного згадування про громадянство, але пан Новинський захотів показати підпис Порошенка".

"Так, це правда. Міністр економіки не один і не два рази підписував відповідні папери", - наголосив генпрокурор.

Він зазначив, що Новинський прийняв громадянство України, але не вийшов "з Руського міра". Він зазначив, що в Росії кажуть, що "в людях ангел, вдома чорт". При цьому додав, що "там же в Росії також є ще одна дуже гарна приказка - миром, собором і чорта поборем".

Юрій Луценко наголосив, що громадянство Новинського не стосується подання Генпрокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності.

Луценко також зазначив, що закиди "Опозиційного блоку" в тому, що подібними справами нинішня влада намагається "відволікти увагу від своїх економічних прорахунків та невдач", не мають під собою підгрунтя:

"Ця справа була порушена за заявою депутат Андрія Деркача у далекому 2014 році, коли Порошенко навіть президентом не був".

Як відомо, російський бізнесмен Новинський отримав громадянство України від тодішнього президента Віктора Януковича 1 червня 2012 року.

26 квітня 2016 року Порошенко доручив Державній міграційній службі перевірити законність надання громадянства Новинському, адже петиція про позбавлення екс-соратника Януковича громадянства України набрала понад 25 тисяч голосів.

У своїй колонці для "Української правди" Новинський заявив, що подання ГПУ щодо нього у Верховну Раду не відповідає критеріям достатності, законності й обґрунтованості.     

 


За матеріалами: Новини сьогодні
08-12-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1877

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]