Головна » 2015 » Вересень » 17 » Раду Яценюк попередив: провал голосування про реструктуризацію призведе до фактичного дефолту

Раду Яценюк попередив: провал голосування про реструктуризацію призведе до фактичного дефолту

Провал голосування в парламенті щодо урядових законопроектів про реструктуризацію частини державного боргу, домовленість про яку було досягнуто наприкінці серпня цього року між Україною та Комітетом кредиторів, означатиме оголошення фактичного дефолту країни. Про це сьогодні, 17 вересня, в ході виступу в парламенті заявив прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Голосування за цей пакет означатиме голосування за економічне зростання країни, за приплив іноземних інвестицій, за створення нових робочих місць і підвищення зарплат, пенсій та соціальних стандартів, - сказав Яценюк. – Неголосування за цей пакет означає фактичне оголошення дефолту й неголосування означає те, що українські громадяни не отримають підвищення соціальних пільг, стандартів і зарплат".

"Ми пропонуємо провести відкрите публічне обговорення. І на всі питання, які є у депутатів, ми дамо чіткі відповіді. Йдеться про майбутнє країни і про одну з найбільш важливих фінансових угод за всю історію країни", - сказав Яценюк.

Глава уряду нагадав, що домовленість про реструктуризацію стосується списання 20% боргу перед приватними кредиторами та пролонгації боргових платежів по тілу кредиту на 4 роки.

"Ця угода (про реструктуризацію – ред.) схвалена всіма нашими партнерами і вона безпосередньо підтримується нашим основним кредитором та інвестором – Міжнародним валютним фондом. Ця угода підтримується всіма урядами країн Великої сімки. Ця угода не підтримується лише однією країною – це Російська Федерація. Саме тому Російська Федерація як один із кредиторів відмовилася взяти участь у роботі Комітету кредиторів та не прийняла умови, які прийняли інші кредитори", – сказав Яценюк.

"Росія вимагає виплати усього боргу. Але з цієї трибуни я хочу знову сказати: кращих умов для Росії не буде. Або приймаєте ці умови, або інших умов Росія не отримає", – зазначив прем`єр.

В серпні уряд України досяг угоди з комітетом кредиторів, яка передбачає списання 20% державного боргу, який підлягає реструктуризації, загальним обсягом 19 млрд доларів. При цьому російським кредиторам запропонували такі ж умови реструктуризації російського боргу обсягом 3 млрд доларів.

Домовленості з кредиторами були оформлені в пакет законопроектів, підготовлених урядом. Як підкреслювала міністр фінансів Наталія Яресько, йшлося про внесення змін до Бюджетного кодексу, Податкового кодексу, а також закону про цінні папери та фондовий ринок.

Неприйняття Верховною Радою України пакета урядових законопроектів про реструктуризацію, на думку Яресько, може призвести до дефолту й призупинити виконання програми з Міжнародним валютним фондом.

У вересні стало відомо, доходну частину загального фонду державного бюджету України за підсумками 8 місяців цього року перевиконано на 24,6 млрд грн.

З 1 вересня 2015 року влада країни ухвалила рішення збільшити всі соціальні виплати, а також мінімальну заробітню плату і пенсії. Підвищення торкнеться понад 3 млн працівників бюджетної сфери.

Уряд направив зміни до закону про державний бюджет, що передбачають підвищення соціальних стандартів, до Верховної Ради України. 17 вересня парламент має проголосувати відповідний закон.

Яресько: Україна може піти на ще одну реструктуризацію в майбутньому

Україна у разі погіршення ситуації в країні, як будь-який боржник, має можливість знову провести реструктуризацію своїх боргів, заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, виступаючи у Верховній Раді.

"Якщо країна у складному становищі, Боже збав, ситуація на сході погіршилася, Україна завжди має можливість, як будь-який боржник, знову провести реструктуризацію боргів", - сказала вона.

Відповідаючи на критику запропонованої Мінфіном моделі можливої майбутньої компенсації втрат кредиторам від списання нашого боргу, якщо зростання ВВП країни перевищить 3%, міністр підкреслила, що це тільки гіпотетична можливість для кредиторів, а не реальні майбутні витрати України.

"Я тільки "за" зростання ВВП більш як на 4%, більш як на 6%, більш як на 10% щорічно. Але якщо буде зростання реального ВВП 6% щорічно, з наступного, наприклад, до 40-го року, то наш ВВП буде 1 трлн американських доларів або більше. Це не реально через циклічність економічних ситуацій - мати постійно 6% зростання неможливо, можливі коливання у той чи інший бік", - пояснила вона.

При цьому міністр зазначила, що навіть якщо таке зростання ВВП можливе, то країна з ВВП в 1 трлн дол. може дозволити собі виплати за боргами на суму близько 50 млн дол. Раніше міністр фінансів заявляла, що неприйняття Верховною Радою пакету урядових законопроектів щодо реструктуризації на сьогоднішньому засіданні ставить під загрозу отримання нашою країною нових кредитів і може призупинити програму з Міжнародним валютним фондом.

За її словами, обмін єврооблігацій України на нові папери у рамках узгоджених з кредиторами умов реструктуризації розпочнеться одразу після прийняття пакету законів щодо реструктуризації та їх підписання президентом України Петром Порошенком.

Фракції "БПП", "Народний фронт" і "Самопоміч" підтримують реструктуризацію

Парламентська фракція "Самопоміч" підтримуватиме законопроекти про реструктуризацію державного боргу, розгляд яких парламент розпочав на пленарному засіданні в четвер.

"Ми беремо на себе цю відповідальність, як фракція "Об'єднання "Самопоміч", і разом з парламентом і урядом підтримуватимемо надзвичайно складне рішення, що запропонував уряд", - заявила народний депутат цієї фракції Олена Бабак з трибуни парламенту.

У свою чергу, представники фракцій "Блок Петра Порошенка" Руслан Демчак і "Народного фронту" Антон Геращенко висловилися на підтримку пакета законопроектів реструктуризації.

"Давайте проголосуємо, підтримаємо. "Блок Петра Порошенко" підтримає цей блок законопроектів щодо реструктуризації зовнішнього боргу України", - сказав Демчак.

Водночас Геращенко також закликав колег із парламенту проголосувати "За" ці законопроекти.

Раніше про те, що депутатська група "Відродження" голосуватиме за ухвалення пакета законопроектів про реструктуризацію державного боргу України, заявив з трибуни парламенту народний депутат від цієї групи Віктор Бондар.

Загалом, у зазначених парламентських фракціях і групі перебувають 273 народних депутати, а для ухвалення пакета законопроектів про реструктуризацію держборгу України необхідно набрати 226 голосів.

Тимошенко "зі сльозами", але проголосує. Ляшко критикує уряд

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко жорстко розкритикувала внесений урядом пакет законопроектів про реструктуризацію державного боргу України, проте заявила, що іншого виходу, окрім як підтримати його, вона не бачить.

"Якщо сьогодні ми не підтвердимо це, у нас завтра буде дефолт і повне руйнування фінансової системи країни ... Нам зі сльозами доведеться проголосувати за цю ганьбу", - заявила Тимошенко.

Водночас лідер фракції наголосила, що необхідно відправити чинний уряд у відставку, а новий Кабмін має домогтися перегляду цих умов. "Але треба звільняти уряд. І новий уряд має негайно переглянути всі ці угоди", - заявила вона.

Лідер опозиційної фракції Радикальної партії Олег Ляшко також заявив, що уряд міг і повинен домогтися кращих умов.

"Ми вимагаємо від вас продовжувати переговори з кредиторами, і ми вимагаємо перегляду тих умов, що ми отримали, щоб вони були в інтересах української держави і економіки", – зазначив голова фракції, різко розкритикувавши пропозиції уряду.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-09-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11073

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]