Головна » 2014 » Червень » 17 » Росія влаштувала "газову вакханалію", аби зірвати єврокурс

Росія влаштувала "газову вакханалію", аби зірвати єврокурс

Прем'єр Арсеній Яценюк заявляє, що Україна запропонувала Росії ціни в 300 і 380 доларів за кубометр в залежності від сезону і саме ці ціни пропонуватиме розглянути Стокгольмському суду.

Про це він розповів з трибуни Верховної Ради у вівторок, 17 червня.

"Було запропоновано, щоб ціна на газ формувалася пакетно і складалася з двох частин. Перша частина – це так званий низький сезон, це півріччя, яке передбачає, що ціна на газ – 300 доларів за кубометр, високий сезон – це опалювальний сезон – ціна на газ 385 доларів. Тобто збалансована ціна, а не 500 доларів", - сказав він.

"Це повністю ринковий підхід", - додав Яценюк.

"Крім того, він зазначив, що Україна була готова за умови підписання ринкового пакету здійснити платіж 1 мільярд доларів США поділити рівними частками до кінця поточного року з нарахуванням на кожну частку 6% річних як плату за фактичний кредит, що було підписано між Нафтогазом і Газпром в минулому році", - сказав він.

"Росія навіть не дивлячись на те, що ми запропонували ті підходи відмовилась від переговорів як таких. Ми, усвідомлюючи, що така ціна є тимчасовою, домовились про визначення остаточної ціни в Стокгольмському суді", - додав він.

"Ми встановлюємо тимчасовий механізм 300 і 385 доларів ідемо в Стокгольм, і Стокгольм вирішує, хто правий. Якщо Газпром неправий – вони нам доплатять, і якщо ми неправі – ми доплатимо Газпрому", - зазначив він.

Він наголосив, що РФ відмовилась від реального проведення переговорів.

"На думку уряду України газова угода є частиною російського плану по здійсненню агресії по відношенню до української держави. Це частина плану яка передбачає цілий ряд заходів по знищенню української незалежності і державності", - наголосив він.

"Це почалось з анексії Криму, з дестабілізації ситуації в Донецьку і Луганську, фінансуванні терористів на території Східної України, в засланні бандитів на території Донбасу, передачі зброї, техніки і здійснення газового тиску", - додав Яценюк.

"Росія не може зрозуміти, що Україна – незалежна держава, і не Росії визначати, куди нам йти. А йдемо ми в ЄС", - додав він.

РФ зірвала газові переговори у зв'язку з майбутнім підписанням економічної частини Асоціації з ЄС

Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк наголошує, що зрив газових домовленостей з боку Російської федерації пов`язаний з візитом президента України Петра Порошенка до Брюсселя для підписання економічної частини угоди з ЄС.

Як передає кореспондент "УНИАН", про це прем’єр заявив на засіданні парламенту.

Він наголосив: "Зрозуміло, що вся ця вакханалія з приводу газу була влаштована ще й перед візитом президента України до Брюсселя, де він буде підписувати другу частину - економічну частину угоди з ЄС".

Прем’єр нагадав, що політична частина була підписана з урядом, а зараз "уряд цілеспрямовано йде шляхом конкретної реалізації європейської інтеграції України".

Яценюк знає, як приструнити Росію

Якщо Україні вдасться налагодити співпрацю з Європою щодо реверсу та зберігання газу, то це зможе зупинити енергетичний диктат Росії.

Про це на засіданні парламенту заявив прем'єр Арсеній Яценюк.

"Ми запропонували країнам-членам Енергетичного співтовариства, а це – країни ЄС, створення спільної компанії, яка б експлуатувала і модернізувала українську ГТС", - розповів прем'єр.

При цьому, за його словами, контроль над цією компанією має залишитись у держави.

"Якщо ми будемо спільно з ЄС працювати щодо реверсу та зберігання газу, то це кардинально зміниться європейську карту енергобезпеки. Росія перестане диктувати свої умови", - заявив Яценюк.

"Ми працюємо з Європою по реверсу. Я думаю ви чули заяви президента Росії, про те, що вони категорично проти реверсу. А ми категорично проти монополії, проти економічної і енергетичної дискримінації", - заявив Яценюк.

Він нагадав, що Україна уже підписала "малий" реверс.

"Але при відкритті "великого" реверсу, обсяги поставок на територію України можуть сягати 15 мільярдів кубометрів газу. Це – диверсифікація, і цей обсяг достатній для того, щоб забезпечити Україну", - розповів прем'єр.

Він розповів, що тепер українська делегація відбуває для перемовин з ЄС.

Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014, відклавши підписання її економічної частини, яка включає положення про вільну торгівлю, до пори, коли в Україні буде обраний новий президент.

15 травня ринок Європейського Союзу відкрився для українських товарів і послуг. Обнулені близько 98% мит.

16 червня у Раді ЄС підтвердили, що Угода про асоціацію з Україною в повному обсязі буде підписано 27 червня в Брюсселі.

Того ж дня в "Газпромі" заявили про переведення України на передоплату поставок російського газу і про подачу позову до "Нафтогазу України" до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути заборгованість у розмірі 4,5 млрд доларів за поставлений раніше газ.

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" подала позов до "Газпрому" в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма з вимогою встановлення справедливої ​​і ринкової ціни на газ, який "Газпром" поставляє в Україну.


 


За матеріалами: Новини сьогодні
17-06-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11114

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]