Головна » 2019 » Травень » 10 » Розглянула питання щодо поліпшення вивчення української мови депутатська освітня комісія Закарпатської облради

Розглянула питання щодо поліпшення вивчення української мови депутатська освітня комісія Закарпатської облради

Депутатська освітня комісія Закарпатської облради розглянула питання щодо поліпшення вивчення української мови та літнього оздоровлення школярів краю

Сьогодні, 10 травня, депутати продовжили вивчати матеріали та проекти рішень, що пропонуються до порядку денного 15-ї сесії облради. Зокрема, своє засідання провела комісія з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики, яку очолює Ільдіко Орос.

Участь у її роботі взяв перший заступник голови облради Йосип Борто.

Традиційно комісія найперше розглянула профільні питання. Зокрема, про хід виконання у 2018 році Програми поліпшення вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин. З даного питання інформувала начальник управління фінансово-економічної, кадрової, юридичної роботи, бухгалтерського обліку та звітності департаменту освіти і науки ОДА Вероніка Маюрник.

Ільдіко Імріївна у ході обговорення цього проекту рішення порушила питання щодо необхідності забезпечення угорсько-українськими та українсько-угорськими словниками шкіл із навчанням мовами нацменшин. За її словами, науковцями УжНУ наразі розроблений такі словники, однак у продажі їх нема. Наголошувала на необхідності прискорення розробки відповідної методики диференційованого підходу до здачі ЗНО з української мови учнями шкіл з навчанням мовами нацменшин. Оскільки означені питання фахівцями вже ставилися перед Міністром освіти України неодноразово, то внесла ініціативу підготувати відповідне звернення облради до профільного Міністерства.

Конструктивно члени профільної комісії розглянули проект рішення «Про внесення зміни до Регіональної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2018 – 2021 роки (зі змінами), про які розповів заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола. Він зауважив, що дане рішення дозволить охопити більшу кількість дітей пільгових категорій послугами оздоровлення та відпочинку, залучивши для оплати часткової вартості послуг, кошти з інших джерел, не заборонених законодавством. Зважаючи на те, що незабаром розпочнуться літні канікули у школярів, комісія погодила зазначене питання та рекомендувала включити його до порядку денного 15-ї сесії облради і розглянути як невідкладне.

Активно обговорено й низку інших питань, які планується внести до порядку денного чергової сесії облради.

Слушні зауваження та пропозиції до проектів рішень будуть доопрацюванні для їх розгляду на засіданні президії облради, повідомляє прес-служба облради.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-05-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1523

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]