Головна » 2015 » Листопад » 9 » Розповів про роман з сотнею способів контрабанди письменник Андрій Любка

Розповів про роман з сотнею способів контрабанди письменник Андрій Любка

9 листопада до Полтави уперше завітав письменник Андрій Любка зі своїм новим романом «Карбід». Він дав прес-конференцію, де розповів про книгу, таємний тунель в Ужгороді та бажання побачити справжню Україну

Всеукраїнський тур письменника стартував 3 листопада. Його приїзд до Полтави і презентація книги проходять у рамках проекту Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz і Міжнародного фонду «Відродження», який носить назву «Мережа».

Оскільки партнером «Мережі» у Полтаві є НМО «Magnum Opus», то модерувала захід учасниця цього об’єднання Катерина Кролевська.

Андрій Любка — український поет, перекладач, есеїст. Народився в Ризі. Автор трьох збірок поезій, прозових книг «Кілер. Збірка історій» та «Спати з жінками». Учасник багатьох українських та міжнародних культурних заходів. Окремі твори перекладено 13-ма мовами. Живе в Ужгороді.

«Карбід» — це роман про стереотипи, кордони та 100 способів контрабанди. Повна назва — «Карбід, або Неймовірні трагікомічні пригоди однієї шляхетної людини і цілої зграї мерзотників, які дерлися через кордон водою, небом і суходолом, аж змусили героя опинитися в підземному царстві тіней». Роман написано протягом 2014–2015 рр. в Ужгороді й Чернівцях. Ілюстрації до розділів намалювала львівська художниця Галина Венглінська.

— Все почалося три роки тому в Ужгороді, коли було викрито потаємний тунель довжиною 700 метрів. Як виявилося, він використовувався для контрабанди і був найбільшим чудом техніки в місцевому розумінні — там були прокладені всі комунікації, невелика залізна дорога. І саме тоді, три роки тому, згадана подія дала перший імпульс вигадати сюжет «Карбід» для мене, — розповів письменник.

Як зазначається в анотації до книги, події пригодницького роману розгортаються впродовж паркого й тривожного літа 2015 року.

— Головний герой вигадує побудувати транскордонний тунель, таким чином відкрити українцям другу Європу. Після Євромайдану, після російської агресії, нам не дали візу, не відкрили кордони — і він вирішує, що таким чином справедливість настане, — говорить Андрій Любка.

Книга вже була презентована у Празі, Варшаві та Любліні та увійшла до Довгого списку премії Книга року ВВС-2015. В українському турі презентації відбулися у Києві, Черкасах, Кіровограді та Кременчуці. Після Полтави письменник прямує далі на схід: спочатку до Харкова, далі — у прифронтові території.

— Я хотів би побачити Україну такою, яка вона є насправді, — зізнається Любка. — Я погодився на цей тур саме з цією метою. Ніколи не був не лише в Сєверодонецьку, а й у Херсоні.

Як зазначив письменник, проект «Мережа» покликаний збудувати інфраструктуру для сучасної української літератури, познайомити читачів у різних містах, куди не часто зазирають письменники.

Сама ж презентація роману Андрія Любки «Карбід» відбудеться 9 листопада о 19:00 в арт-пабі «Хмільний Бик» (вул. Ватутіна, 2).

Роман ПОВЗИК


За матеріалами: Новини сьогодні
09-11-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1920

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]