Головна » 2016 » Січень » 19 » Розвіює міфи щодо еміграції закарпатець, який став мільярдером у США

Розвіює міфи щодо еміграції закарпатець, який став мільярдером у США

Статки уродженця Мукачева Алекса (Олександра) Ровта журнал Forbes оцінює більш ніж у мільярд доларів. А в 2012 році видання включило Ровта в список чотирьохсот найбагатших людей планети.

Ще недавно бізнесмен займався виробництвом мінеральних добрив у Північній Америці, а зараз володіє великою консалтинговою компанією IBE Trade Corporation, готелями, а також дорогою нерухомістю.

У 2014 році Олександр Ровт отримав премію "Людина року російськомовної Америки" у номінації "Благодійник року". Нагорода, яку заснував Американський форум російськомовного єврейства, відзначає видатні успіхи російськомовних американців у всіх сферах життя Сполучених Штатів. Статуетки переможцям вручили у восьми номінаціях.

Олександр Ровт народився в українському Мукачеві, закінчив Львівський торгово-економічний інститут, а в 1973 році емігрував в Угорщину. У молодого чоловіка було багато планів, але він почав з вивчення угорської мови. У це важко повірити, але перший час за кордоном нинішній мільярдер працював вантажником в овочевий лавці. Через кілька місяців він став продавцем, а потім і завідувачем магазину.

Кар'єра товарознавця йшла вгору. У 27 років Ровт був призначений на керівну державну посаду, ставши начальником управління збуту плодоовочевої продукції всієї країни. Однак життя в Угорщині не зовсім влаштовувало Олександра Ровта.

"Скажімо, у свята ми ходили в синагогу, але крадькома. Якось пішли туди з маленьким сином Пилипом і зустріли сусіда. Ми не знали, що він єврей, та й він нас у цьому не "підозрював". Шоковані були навіть наші діти: вони не знали, як їм поводитися", – розповідає бізнесмен ForumDaily.

Крім цього, Олександр Ровт завжди хотів, щоб його діти отримали гарну освіту і досягли чогось у житті. Тому в 1985 році він переїхав до США, де вже обжилися його батьки і близькі родичі.

"У США я відразу купив будинок, машину, дачу. А потім купив ресторан за 75 000 доларів. Тоді це були великі гроші. Але, на жаль, я нічого не заробив. Навіть трохи втратив і зрозумів, що цей бізнес не для мене" – описує Ровт перші місяці перебування в Нью-Йорку.

Спробував він себе і в ювелірному бізнесі. Зараз мільярдер з посмішкою згадує той час. З поганим знанням англійської мови він ходив по магазинах в районі Манхеттена і пропонував "ювелірку". Через півтора року після приїзду в США друг Олександра, Імре Пак, розповів Ровту про вакансії в хімічної компанії IBE Trade Corporation. Там якраз шукали фахівця зі знанням російської мови. І з цього моменту життя майбутнього мільярдера повністю змінилася.

"Друг сказав, що, мовляв, ти закінчив торгово-економічний інститут, у тебе є зв'язки з Європою. Давай спробуємо. Президент фірми погодився оплатити відрядження, і так ми почали займатися бартером" – говорить Ровт.

Компанія, де почав працювати Олександр Ровт, займалася розробкою різних технологій для виробництв. Одна з них призначалася для використання при будівництві цегляно-черепичних заводів. Технологію фірма продала Радянському Союзу. А чиновники з радянських республік могли розплатитися з клієнтом тільки мінеральними добривами.

"Ми вчилися правильно зберігати ці добрива. Мінеральні добрива – це ж не мішок картоплі. Для цього потрібна була спеціальна технологія доставки і транспортування. Ми отримували аміак, селітру, карболіт. До речі, в СРСР ми поставляли не тільки технології, але й екологічне обладнання" – ділиться Ровт успіхами компанії.

Фірма IBE Trade Corporation ледве встигала виконувати замовлення, почавши заробляти хороші гроші.

"Радянський Союз попросив нас побудувати завод з виробництва плитки. Приміром, тоді завод коштував $ 20 млн. Вони нам на ці гроші дали аміак або селітру. Але і коли бартер припинився, ми продовжили торгувати мінеральними добривами. Купували і продавали на світовому ринку" – говорить Ровт.

З величезним прибутком потрібно було щось робити. У 2000 році Ровт став президентом компанії. Новий власник перейшов до ще більш динамічною стратегії розвитку бізнесу. Тоді фірма купила три заводи з виробництва мінеральних добрив – в Угорщині, в українському Сєвєродонецьку та у Воронезькій області.

Про мінеральні добрива і специфіку своєї роботи Ровт може говорити годинами. Адже улюбленій справі він присвятив півжиття.

"Ми виробляли різні добрива азотної групи. У 2008 році наша компанія контролювала до 13% продажів на світовому ринку аміаку і близько 7% – аміачної селітри" – ділиться Ровт статистикою.

П'ять років тому Олександр Ровт продав завод в Сєвєродонецьку. Те ж саме він зробив з російським і угорським заводами. Каже, що йому запропонували ціну, від якої він не зміг відмовитися. Правда, про точну суму угоди мільярдер говорити не хоче. "Запевняю вас, мова йде про мільярди доларів" – заявив він ForumDaily.

Зараз компанія Ровта консультує нових власників заводів: пропонує найбільш вигідні ринки збуту мінеральних добрив.

"Коли заводи належали нам, оборот був $ 1,5-2 млрд на рік. Зараз $ 5 млрд. У них [нових власників – ред.] є й інші заводи. Вони виробляють аміак, селітру, карбамід. Все, що відноситься до азотної групі мінеральних добрив, це наше" – розповідає президент компанії.

Олександр Ровт вважає, що зараз економіка США перебуває в досить стабільному стані. Ні про яку кризу і мови бути не може, впевнений бізнесмен. Тих, хто говорить про спад економіки, Ровт називає "божевільними людьми". Так що, бізнесмен радить не боятися чуток і сміливо відкривати проекти. Але починати, за його словами, потрібно з вивчення англійської мови та отримання американського диплома.

"Без освіти нічого не вийде. Його потрібно отримати в США, щоб розуміти, що ви хочете робити. Приміром, ви збираєтеся відкрити магазин. Почніть вивчати всі деталі. Які магазини вже існують, які є споживачі, вивчіть локацію – це 50% успіху" – вважає мільярдер.

Бізнес-позиція у Ровта досить чітка. На його думку, є два способи відкрити свою справу. Перший, найменш ризикований – купити готовий бізнес і розвивати його далі. А другий – почати все з нуля самому. Але в цьому випадку ви можете втратити гроші, попереджає він.

"Багато росіян, які приїхали до Америки, як би не розуміють багато чого. Вважають, що зароблену копійку треба відразу вкладати в бізнес. А що і як – навіть не замислюються. Мовляв, вклав (це ж Америка!) – значить, розбагатію. Ні, це не так" – стверджує Олександр Ровт.


За матеріалами: Новини сьогодні
19-01-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1866

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]