Головна » 2014 » Червень » 17 » РПЦ планує переворот в УПЦ МП. Місце дії - Крим

РПЦ планує переворот в УПЦ МП. Місце дії - Крим

У четвер, 19 червня, на 10:00 у Києво-Печерській лаврі заплановано проведення засідання Священного Синоду Української православної церкви Московського патріархату, який може стати початком перевороту в ній.

Про це повідомляє прес-центр УПЦ Київського патріархату з посиланням на власні джерела.

Серед іншого заплановано рішенням Синоду запросити патріарха Московського і всієї Русі Кирила приїхати в Україну на церковні урочистості з нагоди Дня Хрещення Русі наприкінці липня. Як зазначають у прес-центрі, візити московського патріарха в Київ стали звичними і з 2008 року відбуваються щорічно, проте цього року святкування Дня Хрещення Русі є лише формальним приводом для здійснення перевороту в керівництві УПЦ МП.

Планують, що після оголошення запрошення для патріарха Кирила відвідати святкові заходи через пресу будуть запущені заяви, погрози і заклики не допустити приїзду його в Україну. "Як діє російська пропаганда для нагнітання істерії - всім відомо. Тому через деякий час буде створена інформаційна картина нібито реальності загрози в Києві життю глави РПЦ. І нібито через цю загрозу життю головні урочисті заходи перенесуть із Києва в Херсонес біля Севастополя - як місце особистого хрещення святого князя Володимира", - йдеться в повідомленні.

Кінцева мета цієї схеми - під слушним приводом зібрати єпископат УПЦ МП на території, яка юридично є українською, але фактично повністю контролюється владою Росії та її спецслужбами. При цьому наголошують, що єпископів можна було б скликати і безпосередньо в Москву, однак "є побоювання, що багато єпископів не поїдуть до столиці держави, яка веде проти України неоголошену війну", а схвалені в Москві рішення в очах українців будуть дискредитовані.

Тому єпископи зберуться в Херсонесі (Севастополь) нібито на святкування, під час якого "спонтанно" планується оголосити про бажання єпископату УПЦ МП провести Собор для ухвалення рішень подальшого життя.

Мета такого Собору - оголосити митрополита Володимира (Сабодана) остаточно недієздатним, надати йому (як це було нещодавно зроблено в Білорусі) титул почесного предстоятеля УПЦ і під контролем московського патріарха і російських спецслужб "вибрати" нового предстоятеля УПЦ МП - повністю лояльного Москві. А тих єпископів, які відмовляться брати участь у Соборі, або змусять визнати його рішення, або оголосять розкольниками. Так фактично заплановано задіяти схему, вже використану раніше для протискання потрібних кремлівському керівництву рішень.

Наприклад, 1961 року під приводом святкування дня пам'яті преп. Сергія Радонезького у Троїце-Сергієву лавру скликали єпископат РПЦ, а ввечері владикам оголосили, що буде Архієрейський собор. На цьому Соборі за вказівкою держави ухвалили зміни до церковного статуту, які перетворили священика з керівника парафії на найманця, а вся влада і контроль за фінансами в парафії перейшла так званому "виконавчому органу" з-поміж світських осіб, переважно або лояльних державі, або безпосередньо призначених нею.

Так розвивалися події і в травні 1992 р., коли під приводом "наради" в Харків під контролем спецслужб звезли архієреїв УПЦ, а потім це зібрання оголосили Архієрейським собором, на якому ухвалили рішення, що породили донинішній церковний розкол.

Усвідомлюючи серйозні зміні, що сталися за останні місяці в українському суспільстві щодо і Кремля, і Московського патріархату, керівники РПЦ і їхні куратори від влади побоюються повністю втратити контроль над УПЦ МП, вважають у Київському патріархаті. Саме тому в РПЦ готові пожертвувати частиною УПЦ МП, яка не визнає рішень запланованого Херсонеського собору, але під своїм контролем призначити на місце митрополита Володимира іншого, лояльного Росії ієрарха.

"Здійснення цих планів суперечить Статуту УПЦ МП і стане грубим втручанням у її внутрішні справи з боку РПЦ, а також втручанням у внутрішні справи України з боку вороже налаштованого кремлівського керівництва. Наступним кроком Москва хоче не лише забезпечити собі контроль хоча б над частиною УПЦ МП, а й нейтралізувати вплив Київської митрополії, яка зараз не схвалює виступів священиків Московського патріархату на боці прокремлівських терористів на сході України", - йдеться в повідомленні Київської патріархії.

У зв'язку із цим УПЦ Київського патріархату заперечує права Кирила приїжджати в Україну, в тому числі на святкування Дня Хрещення Русі. "Ми завжди наголошували, що такі візити тільки сприяють збільшенню кількості прихильників Київського патріархату, адже сповідувані патріархом Кирилом ідеї "руського світу" викликають в Україні все більшу огиду", - свідчить повідомлення УПЦ.

Як нагадують у прес-центрі Київської патріархії, Хрещення Русі-України відбувалося в Києві, у водах Дніпра, "тому перенесення урочистостей в будь-яке інше місце, особливо в Крим, який контролюється владою Росії, вважаємо неприйнятним".

"Тому закликаємо єпископат, духовенство та всіх вірних УПЦ МП бути пильними і не допустити перевороту в керівництві своєї Церкви, а Українську державу - зупинити спроби кремлівського керівництва втрутитися в українські церковні справи і використовувати УПЦ МП для підтримки агресії проти України", - йдеться в повідомленні Київської патріархії.

Нагадаємо, раніше патріарх Московський і всієї Русі Кирило заявляв, що політичні події в Україні становлять " загрозу громадянської конфронтаціїі поділу нації", закликав людей до миру і спокою, і обіцяв молитися.

Також відомо, що в Російській православній церкві називають "миротворчою місією" російських військових, які перебувають на території України.

Про це заявив глава синодального відділу у взаєминах церкви і суспільства РПЦ протоієрей Всеволод Чаплін.


 


За матеріалами: Новини сьогодні
17-06-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11070

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]