Головна » 2017 » Квітень » 16 » Серед міст, де варто побувати весною - Хуст

Серед міст, де варто побувати весною - Хуст

З приходом справжнього тепла природа швидко вибухне всіма своїми барвами. Не пропустіть цей чарівний час – подорожуйте разом з весною. “Комсомолка” склала рейтинг місць, які дозволять вам сповна насолодитися цим часом року, отримати заряд здоров’я і незабутніх вражень.

ГОРГАНИ: парфуми Карпат

На території Українських Карпат в південно-західній частині Івано-Франківської області біля підніжжя гори Довбушанка розкинулися понад 5 гектарів покритої зеленню і мальовничим камінням території. Головні господині тут смерека і реліктова європейська кедрова сосна, для збереження якої і був створений заповідник. Сюди приїжджають ті, хто любить гори і чисті гірські річки. Саме тут беруть свій початок п’ять кришталевих потоків.

Територія Горган надзвичайно багата флорою і фауною. Тут можна зустріти 20 видів зникаючих рослин і 20 видів червонокнижних тварин. З найцікавіших – карпатський та альпійський тритони, плямиста саламандра, нориця сніжна. Живуть і хижаки – це лісовий кіт і рись.

Бродити по заповіднику легко навіть в самий жаркий день, оскільки тут завжди прохолодно. Місця не просто красиві, але і трохи містичні, тому старожили з навколишніх поселень не радять новачкам підніматися високо в гору. Кажуть, що там живуть стародавні духи Карпат: мавки, перелесники, лісовики, лісові баби, нічниці і навіть може з’явитися Вій.

ДОЛИНА НАРЦИСІВ: травневе диво

Це диво відбувається тільки в травні. З урахуванням особливостей березня-квітня вчені прогнозують, що цього року рясне цвітіння нарцисів розпочнеться 7-го числа. Краса незвичайна – море зеленої трави усіяне морем білих квітів.

Знаменита Долина нарцисів знаходиться в урочищі Кіреші неподалік від закарпатського міста Хуст. Це самий гігантський у світі масив природних заростей нарциса вузьколистого, який занесений до Червоної книги. У заповіднику працює еколого-освітній центр “Музей нарциса”.

Щорічно прекрасну долину відвідують понад 10 тисяч туристів. У період цвітіння (з 1 до 25 травня) територія відкрита для відвідування щодня з 8.00 до 21.00 без вихідних. Єдина вимога: пересуватися тільки по екологічних стежках і не рвати квіти. Можна замовити екскурсію у фахівця.

МЕДОБОРИ: гори і долини

На сході Тернопільської області на території Гусятинського, Підволочиського і Кременецького районів розташований дивовижний за своїм багатством природний парк “Медобори”. На площі в десять з половиною гектарів ви можете побродити по квітучих долинах, заглибитися в прохолодні гаї, піднятися на скелясті гори, побачити печеру “Перлова”, язичницькі городища, випити з мінеральних джерел і помилуватися унікальними карстовими озерцями, які не замерзають навіть взимку.

Медоноси, що дали заповіднику назву, роблять повітря солодкуватим і дуже ароматним. На території парку ростуть понад 800 видів рослин, 29 з яких занесені до Червоної книги. Тут зустрічаються олені, козулі, дикі кабани, лисиці, куниці, борсуки та лосі.

Якщо обходити заповідник самому, можна легко заблукати. Тому важливо знати, що на території функціонують екологічні стежки “Гостра скеля”, “Пуща відлюдника”, “Бохіт”, а у філії “Кременецькі гори” – “Гора Бона”, “Гора Божа”, “Дівочі скелі”.

Адміністрація парку розташована у селищі міського типу Гримайлів, там можна замовити досвідченого екскурсовода або звернути в турбюро.

АСКАНІЯ-НОВА: п’янкий степ

Ви бачили, як цвітуть ефемероїди? У такому розмаїтті і кількості – немає, якщо в травні не приїжджали в Асканію-Нову. Тільки тут здавна нескінченний степ покривається барвистим килимом з яскраво-червоних тюльпанів, блакитних і фіолетових ірисів, жовтими голівками гусячої цибулі, а трава такого соковитого зеленого кольору, що просто очей не відірвати. Заповідник у Херсонській області – це єдине місце в Європі, де типчако-ковиловий степ ніколи не знав впливу людини. Якщо пощастить (а має пощастити обов’язково!), ви побачите в дикій природі лам, антилоп, буйволів, бізонів, зебр, безліч дрібних звірків і прекрасних птахів.

А коли втомитеся від сонця і п’янких запахів степу, до ваших послуг прохолода величезного ботанічного саду з озерами і ставками. І обов’язково відвідайте зоопарк, де в просторих вольєрах зібрані звірі і птахи з усього світу – їх тут тисяча видів.

Заповідник відкритий для відвідувачів з 15 квітня до 10 листопада з 8.00 до 17.00. Можна замовити пішу екскурсію по екологічних стежках, поїздку на мікроавтобусі. А в загони Великого Чапельського поду, де утримується понад 800 голів копитних, можна поїхати навіть на кінному екіпажі.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-04-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1994

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]