Головна » 2016 » Серпень » 25 » Шевченко для українців - як Петефі для угорців - Йосип Борто

Шевченко для українців - як Петефі для угорців - Йосип Борто

З нагоди 25-ї річниці Дня Незалежності України у закарпатському районному центрі - місті Берегово урочисто відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку.

З цієї нагоди до Берегова завітали поважні гості з Угорщини - керівник міністерського управління угорського уряду - Етвеш Шандор; від Закарпатської обласної ради – перший заступник голови облради Йосип Борто, від Закарпатської облдержадміністрації - заступник голови ОДА Віктор Мікулін, ведучий консул Угорщини в м. Ужгороді Куті Ласло, консул Угорщини в м. Берегові – Дюрін Мікловш, начальник обласного управління служби безпеки України – Олег Воєводин, голова благодійного фонду «Кобзар» Володимир Маргітич, заступник голови Закарпатської обласної організації національної спілки письменників України - Василь Густі, скульптор пам’ятника Тараса Шевченко – Василь Олашин. Також у відкритті взяли участь керівники Берегівщини – Іштван Петрушка та Йосиф Шін, їх заступники, керівники правоохоронних органів, державних установ, громадськість району і міста, учнівська молодь, духовенство.

Від імені голови облради Михайла Рівіса та від усього депутатського корпусу Йосип Борто привітав присутніх з 25-ою річницею з Дня Незалежності України та побажав миру, процвітання та злагоди краянам.

- Для мене за честь бути присутнім на відкритті духовного батька України, великого Кобзаря - Тараса Шевченка у місті Берегово, де угорці та українці живуть мирно і дружно. Шевченко для українців - як Петефі для угорців: символ гідності, правди, мужності, любові до людей, Батьківщини. Українському генію у світі встановлено 1384 пам’ятники. Відсьогодні – на один буде більше. Цей пам’ятник має бути для нас найціннішим, тому що він має ще більше зміцнити дружбу між українцями та угорцями нашого спільного рідного чарівного Закарпатського краю, - зазначив у своєму виступі перший заступник голови облради Йосип Борто.

- Дуже символічно, що в День Незалежності України ми відкриваємо пам’ятник українському пророкові, справжньому сину своєї землі – Тарасу Григоровичу Шевченку. Адже в усіх великих містах світу є пам’ятник Тарасу Шевченку і навколо нього об’єднуються українці за духом і всі, хто бореться за свободу, хто бореться проти невільничих кайданів. Сьогоднішній день є особливим, як для громади міста Берегова, так і для району. Я щиро вітаю Берегівщину із відкриттям пам’ятника Тарасу Шевченку, - звернувся до присутніх голова Берегівської РДА Іштван Петрушка.

Також з вітальними словами до гостей свята звернувся міський голова Берегова Золтан Бабяк. У своїй промові він наголосив: «Нема на світі України, немає другого Дніпра, немає другого Берегова» – тому любім свою країну, рідну землю і об’єднуймося задля її розквіту».

Потім разом з керівником міністерського управління Угорського уряду Етвешом Шандором та головою благодійного фонду «Кобзар» Володимиром Маргітичем урочисто відкрили скульптуру Тараса Шевченка. Присутні священннослужителі різних конфесій освятили пам’ятник Великому Кобзарю. Потім до його підніжжя відбулося покладання квітів.

Для гостей свята лунали українські пісні та твори Шевченка у виконанні хору «Купаж» і бандуристки Марії Мартинюк, а учні Берегівської школи імені Тараса Шевченка читали «Заповіт» різними мовами.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
25-08-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1931

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]