Головна » 2013 » Березень » 27 » Щоб добре працювати і гідно заробляти, не обов'язково бути "жайворонком"

Щоб добре працювати і гідно заробляти, не обов'язково бути "жайворонком"

          Щоб добре працювати і гідно заробляти, не обов'язково бути "жайворонком"

"Хто рано встає, тому Бог подає", говорили і продовжують говорити на Русі. Чи означає це, що так званим "жайворонкам
перепадає більше крихт світового пирога, ніж тим, хто звик спати до обіду?
У 19 столітті, коли в будинках не було електрики, бог подавав рано вставати селянам і ремісникам, а совам - від поміщика до монарха - подавав хтось інший, наприклад, слуга рожеву воду. А що зараз?

Вчені з Мадридського університету провели незвичайне дослідження, серію дослідів на підлітків, щоб спростувати думку про те, що для успіху в кар'єрі та, в кінці кінців, заможної старості, зовсім не обов'язково вставати і лягати з денними пташками. Тобто, кращий працівник не той, хто здатний з посмішкою займати робоче місце кожен день о 8 ранку, а той, чиї ранку не нормуються ніякими графіками.

Іспанські дослідники протестували близько тисячу молодих хлопців і дівчат. Виявилося, що ті з підлітків, кому подобається засиджуватися за якою-небудь справою за північ, частіше демонструють той склад розуму, який асоціюється з престижною роботою і високим заробітком. Зате у так званих жайворонків - краще оцінки, отримані на іспитах, що, мабуть, пов'язано з тим, що вранці "сови" гірше засвоюють матеріал на лекціях і гірше вирішують завдання на контрольних.

Щоб дізнатися, хто який птахом є, іспанці вивчали звички і внутрішній годинник підлітків: хто коли лягає спати, хто краще слухає лекцію на першій парі і т.п. Були враховані шкільні або вузівські дані про успішність, а також проведені тести на індуктивне мислення, зокрема на здатність приймати рішення щодо подолання проблем.

Дослідження показало, що у опівнічників здатність до перетворення окремих елементів спостереження в загальну теорію, то саме індуктивне мислення проявляється сильніше. Сови демонструють високу здатність не тільки до аналітичного, але і до концептуального мисленню. У число відомих "нічних птахів" входять такі історичні особистості як Дарвін і Черчілль, Менделєєв і Елвіс Преслі, а також Барак Обама і Гітлер.

Серед жайворонків можна згадати Джорджа Буша, Томаса Едісона, Наполеона і Хемінгуея. Вранці працював і Лев Толстой.

Професор з Великобританії Джим Хорн приписує людям з вечірньою активністю творчий екстраверсівний тип особистості. Це поети, художники, винахідники, які не цураються світла, але воліють працювати пізно поодинці. Ранкові типи краще просуваються на державній службі, але стратегічне керівництво краще вдається совам. Що підтверджується і результатами досліджень, проведених нещодавно фахівцями ВПС США, які просили жайворонків не засмучуватися.

За матеріалами: Новини сьогодні
27-03-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11269

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]