Головна » 2012 » Липень » 30 » Шніцель з ароматизаторів

Шніцель з ароматизаторів


Вегетаріанський шніцель від німецьких учених

Вегетаріанці не їдять м'яса з різних причин. Комусь не подобається смак, комусь це не дозволяють світоглядні переконання. Наприклад, 29-річна Ніколь, котра чотири роки тому повністю відмовилася від м'яса, зробила цей крок через турботу про довкілля. «Я не їм м'яса з екологічних міркувань, оскільки вважаю, що у світі виготовляється забагато м'яса, багато тварин утримуються у поганих умовах. Якби всі споживали менше м'яса, то цього можна було б уникнути, поліпшивши справу захисту клімату», - розповідає жінка.

Продукт, котрий за смаком не відрізняється від справжнього м'яса, але містить лише рослинні компоненти, розробили науковці з Інституту Фраунгофера поблизу Мюнхена.  Хоча їхній шніцель на сто відсотків складається з  рослинних інгредієнтів, на смак його зовсім не відрізнити від справжнього, запевняє розробник Флоріан Вільд. «Ми можемо надавати нашому шніцелю дуже схожий на запах м'яса аромат. Це означає, що ми просто маємо додавати відповідні ароматизатори». За його словами, науковці роблять щось на кшталт м'ясного бульйону на рослинній основі, а потім  дуже просто можуть перетворити суміш на шніцель зі смаком свинини або яловичини.

Не лише смачно, а й корисно

Таке вегетаріанське м'ясо вчені виготовляють насамперед з сої, гороху, пшениці та люпину. Ці рослини особливо придатні для цієї справи, каже Флоріан Вільд. «Сировина, яку ми використовуємо, - це продукти з високим вмістом білків, тобто  їхня частка становить від 65 до 90%, тож кінцевий продукт одержуємо також з високим вмістом білків», - пояснює вчений. Крім того, що такий шніцель виходить дуже схожим на м'ясо за білковим складом,  він ще й містить дуже мало жирів – від трьох до чотирьох відсотків, а також небагато вуглеводів.

Додатковою перевагою такого продукту, на відміну від справжнього м'яса, Флоріан Вільд називає і те, що вегетаріанський шніцель має у своєму складі ще й певну частку баластних речовин. Якщо спробувати шніцель на смак, то буде враження, як від звичайного м'ясного шніцеля, додає науковець. «Ми створили текстуру, що дуже подібна до курячого м'яса. Але є певний простір для варіацій, щоб можна було створювати продукт, подібний до жорсткіших сортів м'яса», - розповідає Вільд.

На його думку, рослинний шніцель може зробити свій внесок у справу захисту клімату. Адже, щоб виготовити кілограм м'яса, потрібно, за даними природозахисної організації Greenpeace, приблизно 16 тисяч літрів води. Для рослинного аналога вистачить лишень 300 літрів. Вегетаріанка Ніколь не проти скуштувати рослинний шніцель. «У будь-якому разі я б його купила і спробувала, але оскільки я не маю потреби у м'ясі, то  для мене не обов'язково, щоб такий рослинний шніцель імітував смак м'яса».



За матеріалами: Новини сьогодні
30-07-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12183

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]