Головна » 2015 » Грудень » 24 » Сьогодні на Закарпатті католики відзначають Святвечір

Сьогодні на Закарпатті католики відзначають Святвечір

Ввечері 24 грудня родини збираються за святковим столом.

Сьогодні католики усього світу й Закарпаття зокрема відзначають Святий вечір, який передує Різдву. Разом із католиками Святвечір святкують лютерани, англіканська церква і частина протестантських конфесій.

За переказами, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Вифлеємі, у яслах, з’явився на світ Син Божий. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. За вченням церкви, народження Ісуса Христа відкрило можливість для спасіння душі та вічного життя для кожного християнина.

Ввечері 24 грудня, коли загоряється перша зірка, що колись вказала дорогу мудрецям до новонародженого дитяти, родини збираються за святковим столом. Перед початком трапези читається уривок з Євангелія, співається перша колядка, потім усі переломлюють різдвяний хліб – облатку, що символізує радість свята, яке наближається. Облатки освячуються в храмах під час посту перед Різдвом.

На скатертину обіднього столу іноді кладуть декілька джгутів сіна – як нагадування про Вифлеємські ясла. Крім куті, на столі обов’язково стоять 12 пісних страв. В кінці Святвечора традиційно співають колядки та йдуть до храму на святкову різдвяну Месу.

У ніч із 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах України відбуваються урочисті богослужіння. Головна церемонія проходить у Ватиканському соборі Святого Петра. На площі святого Петра завжди присутня численна українська громада. Папа Римський уділяє традиційне Апостольське благословення «Urbi et Orbi», що у перекладі означає «місту, тобто Риму, і всьому світові»

 


За матеріалами: Новини сьогодні
24-12-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1874

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]