Головна » 2012 » Серпень » 28 » Сьогодні на Закарпатті — Свята Мар’я

Сьогодні на Закарпатті — Свята Мар’я


28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці.
За традицією східної церкви свято Успіння Пресвятої Богородиці належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року. Відзначається 15 серпня за старим стилем, 28 серпня – за новим (Католицька та більшість православних церков світу святкують Успіння 15 серпня). Передував святу Успенський піст, який розпочався 14 серпня і тривав два тижні.
З апокрифів відомо, що за три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності.
В Україні свято Успіння Пресвятої Богородиці отримало особливе вшанування. Так, головні монастирі-лаври України - православні Києво-Печерська, Почаївська, Святогірська та греко-католицька Унівська - присвячені цьому святу.
У народі свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають першою Пречистою.
Протягом осіннього періоду є три Пречистi – 28 серпня, 21 вересня і 14 жовтня. Про них у народi кажуть: ”Перша Пречиста жито засiває, друга - дощем поливає, а третя - снігом покриває”. Пiсля першої Пречистої дiвчата в селах вже не мають важкої роботи. Приповiдка каже: ”Прийшла перша Пречиста - стає дiвка речиста” - багато говорить, бо немає вже роботи. Пiсля Успiння Пресвятої Богородицi настає весiльна пора.
За народними прикметами, якщо на першу Пречисту гарна погода - вся осінь буде гарна.



За матеріалами: Новини сьогодні
28-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12407

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]