Головна » 2016 » Червень » 22 » Тимошенко отримувала "дивіденди" й "шалені компенсації" від угоди з Путіним щодо газу - Гройсман

Тимошенко отримувала "дивіденди" й "шалені компенсації" від угоди з Путіним щодо газу - Гройсман

  Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що нинішня ціна на газ є ринково обґрунтованою, тоді як 2009 року його попередниця, а нині очільниця опозиційної партії "Батьківщини" Юлія Тимошенко нібито уклала угоду терміном на 10 років, до якої було закладено необгрунтовану ціну.

Це випливає з його слів, сказаних на прес-конференції у вівторок, 21 червня 2016, передає "Українська правда".

"Тарифи є або ринкові, або неринкові. Ми закуповуємо газ у Європі. Він там коштує на публічній біржі певну суму, далі додається транзит і розподіл - оце є ціна газу", - сказав Гройсман про вартість газу.

"Ціна на український газ встановлюється аналогічно, але там є рента на газ, яка направляється в державний бюджет - і за рахунок якої, в тому числі, ми можемо надати адресну фінансову підтримку й допомогу тим, хто не може сплачувати ринкову ціну на газ", - наголосив він.

З іншого боку, за словами прем'єра, потрібно збільшувати видобуток українського газу. "Він знищувався - державні підприємства просто знищувалися. Так звані схеми, які деякі популісти далі очолюють в Україні, спільна діяльність…" - заявив Гройсман.

"Створюються штучні умови, за яких держава не може видобувати газ – тут з'являється приватна компанія, яка каже: "Ви не можете, а ми можемо". Беруть державне майно, державні ліцензії - і просто починаються добувати газ, так само, як це могла б робити державна компанія, але за це вони беруть половину видобутку. Це грабунок нафтогазового сектору України", - продовжив він.

"Ми мали у 2006 році газ за якою ціною? А у 2008 році - 135 доларів? То навіщо треба було підписувати контракт по 450 (доларів) за 1000 кубів? Навіщо, я запитую? І сьогодні хтось мені розказує про те, що ринкова ціна, яка встановлена на газ, - це злочин?" – зауважив Гройсман.

За його твердженням, наразі ціна газу "є просто ринковою".

"У нас вона не була ринковою. У нас хтось собі придумав, що може з росіянами підписати контракт на 450 доларів за тисячу кубів - це ніякий ринок не визначав, а просто підпис одної людини визначив, що це буде 450 доларів", - сказав Гройсман.

"На момент підписання 450 доларів ціни газу, ціна газу була 235 доларів максимум. Я думаю, це зробили не безкоштовно. Експертне середовище знає, що це зробили не безкоштовно. З кожної тисячі кубів газу з 2009 року кожен, хто мав стосунок до підписання (угод - ред.), мав звідти дивіденди. Але ці дивіденди були поза межею України", - заявив він.

Тепер Гройсман хоче "не допустити таких шалених компенсацій".

"Зараз потрібно визначити таким чином: пересічний українець, який не має коштів достатньо, щоб заплатити ринкову ціну - за нього держава заплатить. Але адресно", - наголосив він.

"Наше наступне завдання - підвищити прибутки українського громадянина... Якщо ми не наведемо в цьому питанні порядок, ми будемо йти вниз - і нас уже нічого не врятує, жодна технічна допомога. Будуть тільки красти ці кошти", - вважає прем'єр.

Нагадаємо, перейшовши в опозицію, Тимошенко гостро критикує уряд Гройсмана за "необґрунтоване", на її думку, збільшення в 1,5-2 рази тарифів на послуги ЖКГ (й, насамперед, на газ та тепло) для населення. У відповідь члени уряду, а також провладних партій БПП й "Народний фронт" звинувачують її в "популізмі".

Водночас, як визнають у Мінрегіонбуді, з початком нового опалювального сезону 2016-1017 року за новими тарифами 60% абонентів змушені будуть отримувати субсидії, а 30% за ними взагалі платити не зможуть.

На думку деяких експертів, за допомогою кримінальної справи проти одного з найбільших газовидобувників країни Олександра Онищенка президент Петро Порошенко намагається вплинути на політичну активність Тимошенко, у якої зараз фіксується найвищий особистий рейтинг довіри серед виборців. Окрім того, раніше опоненти Тимошенко відкрито звинувачували голову "Батьківщини" в лобіюванні бізнес-інтересів Онищенка, зокрема з питань ренти на видобуток газу з українських родовищ та при призначенні обвинуваченого в корупції тепер вже колишнього міністра екології Ігоря Шевченка. 22 березня суд закрив порушене проти Шевченка адміністративне провадження зв'язку з відсутністю складу правопорушення.


За матеріалами: Новини сьогодні
22-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1820

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]