Головна » 2017 » Січень » 25 » Трамп і новий світоустрій - InoPressa

Трамп і новий світоустрій - InoPressa

Якою є стресостійкість американської демократії, якщо влада потрапляє в ненадійні руки? Спецслужби США не в захваті від бажання Трампа "щось написати у Twitter", але запевняють у своїй "життєстійкості". А чим обернеться "нове бачення" Трампа для світу? Пекін вже кинувся захищати глобалізацію і вільну торгівлю, ЄС б'є на сполох через нападки Трампа і його гасла "Америка передусім!", Путін вичікує, пишуть ЗМІ.

"Європу хоч трохи підбадьорило те, що ми почули від президента Трампа в інавгураційній промові? Навряд чи", - пише в статті для The Washington Post колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більдт.

"Америка передусім!" - цитує Трампа Більдт. - Європа занадто добре знайома з цією історією. Століттями кожна європейська країна ставила себе на перше місце, (...) і багато століть європейська історія складалася зі справжньої бійні і катастроф".

"Пункт другий: цивілізований світ", - продовжує політик. "Скільки я себе пам'ятаю, концепція свободи була ключовою" для Америки, пише Більдт. Але в промові Трампа свобода згадувалася побіжно і тільки у внутрішньополітичному контексті. Зате він пообіцяв об'єднати весь "цивілізований світ", щоб стерти з лиця землі ісламістський тероризм.

Трамп відкидає "свободу", воліючи "цивілізованість", - і що це означає? Це просто спосіб залучити Росію в сім'ю? - запитує Більдт.

Пункт третій - економічний протекціонізм. "Ми повинні захищати наші кордони від спустошення іншими країнами, які виготовляють наші товари, які крадуть наші компанії, які руйнують наші робочі місця", - сказав Трамп.

Заява Трампа перекладається як "Не купуйте європейське" - і, на думку Більдта, у відповідь на нього по всій Європі пролунає заклик: "Не купуйте американське!". "Найбільш інтегровані, новаторські і найпродуктивніші економічні відносини в світі опиняться під загрозою руйнування", - побоюється автор.

"Кожна з цих проблем прикра і тривожна сама по собі. У сукупності вони взаємно посилюються. І ризики при цьому зростають", - вказує Більдт, на закінчення висловлюючи сподівання, що інавгураційна промова Трампа - це все-таки "кінець президентських перегонів, а не початок роботи адміністрації".

"Якщо Трамп добре обдумав те, що він говорив у минулі дні, (...) то він робить ставку на подальший розкол Європи", - заявив в інтерв'ю La Stampa колишній прем'єр-міністр Італії Романо Проді, коментуючи, зокрема, критику на адресу Німеччини. "ЄС ніяк не відреагував на заяви Трампа, які позначили переворот у відносинах з Євросоюзом", тоді як слід "терміново реагувати", зокрема щодо санкцій проти Росії - "стрімко контратакувати".

В якому сенсі "контратакувати"? - перепитав кореспондент. "У тому сенсі, що необхідно негайно скасувати санкції проти Росії", - заявив екс-прем'єр. "Нам потрібно грати на випередження, не дозволивши США посісти привілейовану позицію у відносинах з Росією", - додав Проді.

Також італійський політик вважає: "Якщо лінія Трампа по НАТО підтвердиться, потрібно буде негайно підготувати спільний проект європейської оборони".

Коментуючи протекціоністський економічний курс, заявлений новим президентом США, Проді зауважив: "Якщо буквально розуміти те, що говорить Трамп, то ефект буде руйнівний", однак "встановити суто протекціоністську політику, наприклад, стосовно Китаю, значить мислити нереалістично". "Я думаю і сподіваюся, що на ділі Трамп виявиться більш обережним", - сказав Проді.

"Високопоставлений сенатор від Демократичної партії США заявив у телеінтерв'ю в неділю, що він планує запропонувати законопроект, який може дати Конгресу змогу вплинути на намір президента Трампа зменшити санкції проти Росії", - повідомляє The Washington Post.

У майбутньому долю світової політики будуть у багато чому визначати три політики: Володимир Путін, Сі Цзіньпін і Дональд Трамп, пише в Die Zeit експерт Німецького фонду науки і політики Ганнс В.Маулль, а ці лідери "готові без тіні сумніву міняти міжнародні правила і переінакшувати нинішні цінності".

"Зі вступом на посаду 45-го президента США стартує гігантський соціальний експеримент - наймасштабніший у цьому тисячолітті. Перевірку на стійкість пройде теперішній політичний світопорядок", - пише експерт.

Перший момент "стосується стресостійкості американської демократії за умови серйозної концентрації влади в ненадійних руках". Крім усього іншого, "новий президент може задіяти всі важелі для подальшого розширення своїх повноважень", не виключає автор.

По-друге, стресостійкість всього світового устрою, продовжує Маулль. "Поряд зі США, впливовими дійовими особами тут є Росія і Китай", а ці країни зараз очолюють "політики, які щосили намагаються постати в ролі єдиновладних правителів". "Майбутнє міжнародного порядку буде не в останню чергу вирішуватися на тлі взаємодії або розбіжностей цих трьох держав, а також особистих зв'язків цих трьох впливових політиків", - констатує експерт.

"Всі троє вже дали зрозуміти, що без найменших сумнівів відкинуть всі чинні правила і цінності, якщо вони будуть перешкоджати реалізації їхніх інтересів. Президент Путін продемонстрував це на прикладі анексії Криму та вторгнення в Східну Україну. Глава КНР - висуваючи територіальні претензії, які суперечать міжнародному праву, і демонструючи воєнну агресію в Південно-Китайському морі, а президент Трамп - роблячи заяви про відмову від зобов'язань, які взяла на себе Америка", - продовжує політолог.

"Чим закінчиться цей експеримент, сьогодні невідомо. Залишається сподіватися, що він не буде ґрунтуватися на методі проб і помилок", - підсумовує Маулль.

"Якщо післявоєнний міжнародний порядок впаде, то на чому буде триматися це "нове тисячоліття", яке було оголошено Трампом?" - ставить питання оглядач Le Monde Сильвія Кауфман.

"Трампівське" нове "бачення". За словами президента США, "відсьогодні - Америка передусім". Вона повинна "захищати" свої кордони, свої заводи, свої робочі місця. Решта світу стає вторинною. Традиційні союзники теж вторинні: вони занадто зловживали великодушністю США. Кауфман коментує: "Кінець глобалізації? Знайдеться небагато експертів, які справді в це вірять, настільки світ об'єднаний в єдину систему, а країни з ринком, що розвивається, залежні".

"Сі Цзіньпін - господар світу? Не зовсім. Ставши другою економікою світу, Китай вже досяг дозрівання, але ще не подолав ламку голосу", - пише журналістка. Проте на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 17 січня "китайський президент навіть відтіснив американців, взявшись їх повчати на їхньому власному полі: сьогодні саме Пекін захищає глобалізацію, вільну торгівлю і боротьбу проти кліматичних змін", йдеться в статті.

"Росія в пастці. Володимир Путін, який перебуває при владі вже 17 років, виграв парі - повернув Росію назад у центр міжнародної гри. Як і всі американські президенти на початку мандата, Дональд Трамп хоче відновити відносини з Росією. Але він береться за це інакше, ніж інші: звеличує Путіна і планомірно вберігає його від критики. Глава Кремля він не боїться її, він знає, що у Вашингтоні існують глибокі розбіжності в поглядах на Росію, навіть у команді нового президента", - зауважує Кауфман.

"Європа волає про допомогу. Євросоюзу належить дати раду не тільки "Брекзіту" - він до того ж став мішенню для російських спроб дестабілізації і для словесних атак з боку Трампа, йдеться в статті.

"Україна і санкції залишаються великою проблемою у відносинах між Росією і ЄС", - зазначає автор.

"У цьому році мають відбутися вибори в Нідерландах, Франції та Німеччині, і вони можуть змінити хід розвитку Європи. Особливу роль відіграють французькі вибори; як сказав один європейський високопосадовець: якщо Франція в травні обере проєвропейського президента, це потягне за собою німців, і франко-німецький двигун буде повторно запущено", - передає Кауфман.

"Спорадичні нотатки Трампа у Twitter і чутки, що циркулюють, про зв'язки з Росією насторожили міжнародне розвідувальне співтовариство", - пише Чарлі Вуд, кореспондент The Christian Science Monitor. Багато аналітиків стурбовані тим, як розвідувальні співтовариства в країні і за її межами відреагують на пориви нового лідера неодмінно щось написати у Twitter.

"Думаю, що світ зараз спостерігає за тим, що каже Трамп, і слухає дуже уважно, - зазначив Джон Бреннан, директор ЦРУ за часів адміністрації Обами. - Якщо у нього немає впевненості в розвідувальному співтоваристві, який сигнал це надсилає нашим партнерам і союзникам, як і нашим противникам?"

Тоді як усталені угоди про обмін розвідданими, наприклад, угоду з Великобританією, не так легко розірвати, США залежать від багатьох агентств по всьому світу в плані розширення свого доступу до інформації. Якщо партнерські організації вирішать, що співпраця не в їхніх інтересах, американська розвідка може виявити, що деякі інформаційні потоки пересихають, застерігає автор.

"У світі розвідки інформація - це сила, і, подібно до зубної пасти, її не можна "повернути назад у тюбик". Трамп продемонстрував готовність атакувати ймовірних критиків у Twitter, і подібні атаки можуть мати серйозні наслідки, якщо будуть спрямовані на зарубіжну публіку і підкріплені секретною інформацією", - йдеться в статті.

Чи матимуть негативний вплив заяви Трампа в дусі "Америка передусім" на співпрацю у сфері розвідки? Екс-директор ЦРУ Майкл Моррел висловив упевненість у життєстійкості апарату: "Ні. Відносини у сфері розвідки це не торкнеться. Вони продовжаться і залишаться неушкодженими незалежно від того, що відбувається в політиці".

Переклад Inopressa.ru


За матеріалами: Новини сьогодні
25-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1913

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]