Головна » 2012 » Вересень » 5 » Три дні на Закарпатті гостюватиме ностальгійний "Експрес"

Три дні на Закарпатті гостюватиме ностальгійний "Експрес"

Закарпаттям проїде незвичайний потяг: пасажирами стануть палкі шанувальники угорської етнічності. Уже втретє їхній курс проляже історичними місцевостями, які колись входили до Угорського королівства. Переділ кордонів Європи, що відбувся після закінчення Першої світової війни, значно зменшив територію країни, однак представники діаспори зберегли звичаї й традиції народу. В новітні часи громадяни Угорщини із задоволенням беруть квитки на спеціальний експрес, який курсує етнічними землями, що входять до складу інших держав. Серед них і українське Закарпаття.

Ностальгійний експрес стартує 7 вересня в Будапешті. Проїхавши територією Румунії, його пасажири в’їдуть до України, де відбуватимуться головні події. У церкві міста Виноградів зустрінуться з представниками місцевої влади та угорської громади, повечеряють на березі Тиси. У селі Петрово відвідають картинну галерею та біоферму, де продегустують екологічно чисту продукцію місцевого фермера.
У селищі Вишкове на Хустщині мандрівники з Угорщини візьмуть участь в організованому консульством їхньої країни 2-му фестивалі угорців Верхнього Потисся.
Третього дня у Береговому за участі пасажирів експреса буде відкрито меморіальну дошку ініціаторові цього проекту Ласло Сючу. На завершення поїздки Закарпаттям закордонні гості подарують дитсадку міста Чоп спортивний інвентар.
Квиток на потяг, який знайомить із життям угорської національної меншини в Україні, коштує не так уже й дорого — 39900 форинтів (у гривневому еквіваленті — трохи більш як 1400 гривень). Торік ностальгійним експресом проїхали 460 пасажирів-угорців, у цьому році їх очікується не менше.
Досвід активістів сусідньої країни — організаторів патріотичних поїздок залізницею — вартий того, щоб його взяли на озброєння й українські туристичні фірми. Чому б не разом проїхатися найцікавішими місцями Берестейщини, Холмщини, Підляшшя чи Пряшівщини? Українських етнічних земель за межами нашої держави вистача.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-09-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11914

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]