Головна » 2016 » Червень » 14 » Туристам на Закарпатті пропонують "метеоритний" маршрут

Туристам на Закарпатті пропонують "метеоритний" маршрут

На Закарпатті розробили туристичний маршрут до 150-річчя падіння найбільшого метеорита в Європі. Про це інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

"В Ужанському національному парку встановили туристичні показники та інформаційні стенди, спеціальний постамент із каменем, що символізує метеорит "Княгиня", а також альтанки для відпочинку туристів", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Падіння метеорита викликало величезний резонанс. Є версія, що в урочище "Чорні Млаки", яке розташоване на території Ужанського національного природного парку, приїжджав навіть Жуль Верн.

"Тож Закарпаттю гріх не скористатися цією туристичною родзинкою, яка може привабити масу людей з різних куточків світу", - зазначають в ОДА.

Місцем падіння Княгинянського метеориту вважають урочище "Чорні Млаки". Метеорит 9 червня 1866 року з’явився вогняною кулею над містом Липтовський Мікулаш, пролетів у східному напрямку над словацькими містами Шаріш, Земплін, Пряшів і, подолавши відстань понад 200 км, розірвався біля села Княгиня на висоті 40 км. На великій території випав справжній "кам’яний дощ". Каміння знаходили здебільшого на полях, дорогах, вулицях сіл Княгиня, Стужиця (Україна), Збой (Словаччина).

У перші дні місцеві жителі знайшли понад 60 каменів. Найбільший уламок було знайдено на схилі гори Стінка, в урочищі "Чорні Млаки". Через 10 днів після падіння метеорита на місце приїхала наукова експедиція з Відня та Будапешта, яка провела детальне обстеження на території розміром 2 на 0,75 милі. За даними Віденського історико-природничого музею, загальна маса всіх уламків метеорита сягає 500 кг.

Уламки Княгинянського метеорита зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

Раніше ЗМІ дізналися про курортні плани українців.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1852

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]