Головна » 2012 » Листопад » 11 » У Берегові розпочали святкувати День Святого Мартина

У Берегові розпочали святкувати День Святого Мартина

Під вечір з 10 на 11 листопада у Берегівському музеї вина та виноробства, що розташований у палаці угорського короля Габора Бетлена, почали святкувати день Святого Мартина. Це традиційне європейське свято, на якому зазвичай смакують молоде вино цьогорічного врожаю та закусують гусятиною.

Святий Мартин – для закарпатців не чужий. Він зображений на гербі Мукачева ще з 1376 року. Також за легендою народився святий у римській провінції Паннонія (нині територія Угорщини) у IV ст. Вважається покровителем жебраків та немічних. Святого Мартина шанують у багатьох країнах Європи – насамперед у Франції, Німеччині, Польщі та Угорщині.

У Берегові також здавна відзначали цей особливий день. В першу чергу смакують молоді вина, а на столах обов'язково має бути хліб з гусячим жиром та головна страва – смажена гуска. Адже колись Мартин вирішив, що не достойний стати єпископом, і тому сховався
від людей у хліву, серед гусей. Однак птахи видали його пастві своїм галасом.

У середньовічній Європі у День Святого Мартина завершували всі роботи на полі, розпалювали багаття, а у вогонь кидали кошики, в які перед тим збирали виноград. Також ворожили на гусячій кісточці: білі цятки передвіщали сніжну зиму, а коричневі – морозну, холодну.

Давню традицію вирішили згадати цього року і на Закарпатті. У Берегові святкування розпочали запальними угорськими танцями. Місцеві священики освятили вино цьогорічного врожаю. А потім лицарі винного ордену Святого Венцела почали пригощати винами власного приготування. А перш за все «Королівською леанкою», яка є символом організації виноробів Берегівщини.

І, звісно, була смачна гуска. Ворожити на кістці визвався лицар-винороб Йосип Галайда. І оголосив приємний вердикт: кістка біла, отже зима нас очікує сніжна та морозна!

Наталія Гриценко, міжнародний експерт вин та коньяків UNIDO, прочитала власні вірші, присвячені події. На свято також завітали і консули Угорщини на Закарпатті – Йожеф Бачкаї та Ендре Саліпскі.

Більшість з присутніх мали бажання завтра продовжити святкування дня Святого Мартина, вже у Мукачеві.

За матеріалами: Новини сьогодні
11-11-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11777

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]