Головна » 2012 » Вересень » 16 » У Береговому на Закарпатті не змогли знайти чиновників зі знанням угорської

У Береговому на Закарпатті не змогли знайти чиновників зі знанням угорської

У міст, які взялися за виконання закону про регіональні мови, починаються проблеми. Влада міста Берегове Закарпатської області не змогла застосувати всі положення закону про регіональні мови до угорської.

Як повідомляє , каменем спотикання став пункт, згідно з яким держслужбовці зобов'язані володіти регіональною мовою. У місті, яке традиційно вважається угорськомовним, таких чиновників лише третина від необхідної кількості.

Депутати реалізували лише окремі норми закону - вирішили забезпечити виготовлення офіційних бланків, печаток, штампів та табличок міської ради українською та угорською мовами; використовувати угорську мову поряд з державною при виготовленні табличок і покажчиків; здійснити належні заходи з метою недопущення публічного приниження державної та угорської мов.

Більш принципові положення закону міськрада обійшла. Так, п. 3 ст. 11 Закону "Про державні принципи мовної політики" зобов'язує посадових і службових осіб у межах території, на якій поширена регіональна мова, володіти, окрім державної, цією регіональною мовою та спілкуватися нею (усно чи письмово) з відвідувачами.

Ст. 11 мовного закону також згадана в рішенні Берегівської міськради: "При відборі службових кадрів враховувати критерії володіння державною та регіональною (угорською) мовою".

Однак на питання, чи буде відтепер знання угорської мови обов'язковим при прийомі на роботу до міськради та інших комунальних установ міста, мер Берегово Іштван Гайдош відповів: "Ми прийшли до консенсусу в тому, що під час прийому на роботу в наше самоврядування визначальними будуть відповідна освіта і професійна підготовка, а також володіння державною мовою. А знання угорської буде не критерієм, а тільки перевагою".

7 вересня міська рада закарпатського райцентру Берегово, в якому за переписом 2001 р. проживає 12,8 тис. угорців (або 48% від загальної кількості жителів), більшістю голосів ухвалила визнати на території міста угорську мову регіональною.

А педагогічна нарада Берегівського району Закарпатської області ухвалила звернення до органів влади та до лінгвістичних інститутів визнати українську мову іноземною на теренах Закарпаття.



За матеріалами: Новини сьогодні
16-09-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12341

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]