Головна » 2014 » Лютий » 12 » У Болгарії відкриють всі документи, пов’язані із комуністичними спецслужбами

У Болгарії відкриють всі документи, пов’язані із комуністичними спецслужбами

Президент Болгарії Росен Плевнелієв закликав архівувати, оцифровувати і представити Державному архіву всі документи, пов’язані з діяльністю комуністичних спецслужб. Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Відсутність недвозначної оцінки злочинів комуністичного режиму президент визначив як «найбільшу ваду нашого перехідного періоду».

Він також заявив, що наполегливо шукають причини та засоби, щоб документи комуністичних спецслужб залишалися непрочитаними.

«Через 25 років таємниць бути не може. Нехай усі мають доступ до них. Нехай раз і назавжди будуть... всі документи передані в архів, щоб кожен міг скористатися можливістю ознайомитися з ними», – закликав президент у своєму зверненні.

На думку екперта ЦДВР із доступу до архівів Ігоря Кулика, розсекречення архівних документів радянських спецслужб дає можливість не тільки відновити правду про власну долю чи минуле своєї родини, а й не допустити приходу до влади колишніх агентів КГБ і звільнити від них органи влади та навчальні заклади.

«Розсекреченні архівні документи про радянське тоталітарне минуле мають стати щепленням від диктатури влади та можливості порушувати права громадян», – зазначив Кулик.

Нагадаємо, у січні 2012 року болгарські парламентарі, які працювали з засекреченими архівами, повідомили, що 11 із 15 ієрархів Болгарської православної церкви були агентами комуністичних спецслужб.

В листопаді 2012 року Литва почала публікувати прізвища агентів КГБ.

В липні 2011 року польські ЗМІ оприлюднили список дипломатів, які співпрацювали зі спецслужбами соціалістичної Польщі.

У червні 2011 року Грузія прийняла закон про проведення люстрації, який передбачає встановлення посадових обмежень для працівників спецслужб і партійних та комсомольських очільників.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-02-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11153

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]