Головна » 2013 » Листопад » 6 » У Каховському водосховищі знайшли аномальну рибу

У Каховському водосховищі знайшли аномальну рибу

Зміна складу води, збільшення вмісту солей, морська риба, медузи та ентеровірусні інфекції – Каховське водосховище у критичному стані і вже незабаром може перетворитися на море.

Штучна водойма площею понад 2 тисячі квадратних кілометрів дає прісну воду всьому Півдню країни майже 60 років. Тепер тут зникає риба та відбуваються аномалії.
«Іони калію замінилися іонами натрію. В принципі, вже морський склад води. Збільшення солоності води несе загрозу всій національній безпеці Півдня України», - каже еколог Ігор Резников.

Якість води у Каховському водосховищі за хімічними показниками погіршується щороку на кілька відсотків. Цьогоріч тут було масштабне цвітіння. Вже за декілька років сховище може перетворитися на смердюче болото, а очисні споруди не фільтруватимуть воду настільки, аби її могли пити люди.

Нині вона ще не отруйна для українців, однак вбиває рибу, тварин і рослини. Сюди зливає стоки вся промзона Запоріжжя.

«Викид шахтових вод, в тому числі і промислових стоків, викид неочищених зливових стоків сприяє тому, що повільно рівень вмісту солей у водосховищі підвищується», - каже начальник відділу соціально-гігієнічного моніторингу Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області Євген Тулушев.

Для того щоб забезпечити Південь прісною водою, творці сховища затопили найродючіші землі центру країни з її історичними дніпровськими плавнями та Великим Лугом.
Та нині держава, крім зариблення, нічого не робить, аби зберегти водойму. Навіть на гідрологічне дослідження вченим не дають грошей, а саме воно і може виявити найбільш забруднені місця.

Щоб урятувати водосховище, запорізькі біологи готові самі додатково його зариблювати. Та на створення цеху при університеті немає коштів.

«У Каховському водосховищі площа нерестовища складає всього лише 5% від загальної площі водного дзеркала. Звичайно ж, цього замало!», - каже провідний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Запоріжжя рибоохорони Максим Брознюк.

Відновити екосистему та знищити синьо-зелені водорості, що роблять воду отруйною, може лише прісноводна риба.

Якщо люди і далі використовуватимуть агрохімікати у районі водосховища, скидатимуть сюди промислові відходи, користуватимуться побутовою хімією з фосфатами - катастрофа неминуча, твердять фахівці.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-11-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11285

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]