Головна » 2013 » Травень » 25 » У Хусті вшанували та освятили ікону рівноапостольних Кирила та Мефодія

У Хусті вшанували та освятили ікону рівноапостольних Кирила та Мефодія

Щорічно 24 травня в усіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – слов’янських просвітителів та проповідників християнства, творців слов’янської азбуки, перших перекладачів богослужбових книг на слов’янську мову.

З цієї нагоди у Хустському православному кафедральному соборі вшанували Святих Кирила і Мефодія, які були канонізовані Східною (православною) Церквою та названі «рівноапостольними», а також зараховані до лику святих Західною (католицькою) Церквою.
Участь у святковому Богослужінні взяли Архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, настоятель Свято-Кирило-Мефодіївського кафедрального собору протоієрей Василій Поляк, духовенство Хустщини, депутат Закарпатської обласної ради Степан Деркач та народний депутат України II-VI скликань Юрій Кармазін.
У це храмове свято обласним депутатом та благодійником Степаном Деркачем був вручений знаковий подарунок служителям та прихожанам церкви – цінна ікона з образами Святих Покровителів. Обрамлення ікони зроблено з мореного дуба, якому близько 4,5 тис. літ.
Після її урочистого освячення Архієпископом Хустським і Виноградівським Марком прихожани та гості собору, що взяли участь у цій вікопомній для старовинного Хуста події, мали можливість приклонитися до святині та попросити здоров'я, допомоги та заступництва для себе і своїх близьких.
«Святкування пам'яті святих братів Кирила та Мефодія ще в старі часи мало місце в усіх слов'янських народів, але потім, під впливом різних історичних і політичних обставин, було забуте, ‒ зазначає Степан Деркач. ‒ Та разом із відродженням слов'янських народностей відновилася й пам'ять про слов'янських первоучителів. Знаково, що у моєму рідному місті побудований прекрасний собор у честь цих блаженних людей».
За словами відомого мецената та благодійника, двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур. «Я дуже щасливий, що мені вдалося здійснити одну зі своїх давніх мрій, і зараз у соборі мого рідного Хуста з'явилася ця святиня. Дякую усім, хто долучився до створення ікони та всім, хто взяв участь у цій воістино історичній для збереження та пошанування духовності міста і району події», ‒ зауважив Степан Деркач.
Депутат Верховної Ради України чотирьох скликань, голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін висловив упевненість у тому, що освячена ікона стане справжнім символом віри, зміцненням духовності у місті над Тисою.
Наприкінці урочистого Богослужіння Архієпископ Хустський і Виноградівський Марк виразив радість, що ікона рівноапостольних Кирила та Мефодія буде перебувати у православному соборі м. Хуста, де його жителі і всі бажаючі тепер зможуть підносити свої молитви.

Михайло ІГНАТ


За матеріалами: Новини сьогодні
25-05-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11377

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]