Головна » 2012 » Жовтень » 25 » У Колочаві на Міжгірщині відкрили пам’ятник Роману Шухевичу

У Колочаві на Міжгірщині відкрили пам’ятник Роману Шухевичу


Цими днями у Колочаві на території скансена «Старе село» відкрили пам’ятник Роману Шухевичу,  відомому українському політичному та військовому діячу, генералу-хорунжому.

Пам’ятник відкрили з нагоди 70-х роковин заснування Української Повстанської Армії з  ініціативи та сприяння депутата Верховної Ради України Станіслава Аржевітіна.

Автор споруди-бюста — виходець з місцевого краю, нині львів’янин Петро Штаєр.

Під час урочистого відкриття Станіслав Аржевітін наголосив про взаємозв’язок встановлення бюсту ключової постаті УПА саме у Колочаві. У цьому селі з 1949 по 1957 роки активно діяла і завдавала мороки держбезпекантам повстанська група Штаєра у складі 6 чоловік, на яку було заведено агентурну справу і її учасники зазнали репресій. Аржевітін, продовжуючи скрупульозно досліджувати історію визвольного змагання, не виключає і думку про те, що Роман Шухевич, як один з організаторів і командирів Карпатської Січі, міг бувати і у селі над Тереблею.

Давні події засвідчує і встановлений з почину нардепа у сусідстві бункер Штаєра, в якому переховувалися упівці, а також відреставрований чеський автобус, що перевозив агітаційні групи Карпатської України по Закарпатті

За матеріалами: Новини сьогодні
25-10-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11677

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]