Головна » 2016 » Грудень » 20 » У відкритті оновленого дитсадка на Виноградівщині взяв участь голова парламенту Угорщини

У відкритті оновленого дитсадка на Виноградівщині взяв участь голова парламенту Угорщини

  15 грудня в село Шаланки на Виноградівщині завітала ціла делегація поважних гостей.

На відкриття оновленого дитячого садочка прибув голова Державних зборів Угорщини Ласло Кевер з групою парламентарів, а також мер міста Дебрецен Ласло Поп, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Буйгало, керівник угорського Консульства в Берегові Ендре Саліпскі. Разом з ними до села приїхали й українські політики та представники обласної влади, зокрема: народний депутат України Василь Брензович, перший заступний голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Мікулін та інші.

Близько року в Шаланках зводили новий корпус дитячого садка. На початку будівництво фундаменту й головних комунікації профінансували за рахунок українського бюджету. А далі сільській громаді допомогли спонсори з Угорщини, зокрема міст Дебрецена та Мішкольца. І ось напередодні католицького Різдва жителі села одержали чудовий подарунок – новий сучасний корпус дитячого садочка з гарними приміщеннями для ще однієї групи на 25 місць, спортивним залом та пральнею.

Вихователі закладу разом з дітками підготували дуже зворушливу та цікаву концертну програму для поважних гостей. Вони гарно співали, колядували, розповідали вірші. Урочисте відкриття розпочав голова Шаланківської сільської ради Віктор Альохін, який привітав присутніх та висловив подяку всім, хто долучився до здійснення такої хорошої справи.

Далі виступив голова угорського парламенту Ласло Кевер. Зокрема він наголосив: «Народна мудрість каже, що в очах дітей ми бачимо своє майбутнє. І це дійсно так, тому дитячий садочок – це не тільки навчально-виховний заклад, а й певною мірою будинок майбутнього. Попри все ми маємо усвідомлювати, що майбутнє наших дітей на Закарпатті, в Угорщині чи всій Європі залежить від наших з вами рішень».

Міський голова м. Дебрецена (Угорщина) Ласло Поп зазначив, що ці два населені пункти вже не вперше співпрацюють. За його словами, село Шаланки є особливим в угорській історії, адже тут проходили останні загальні збори війни за незалежність під керівництвом Ференца Ракоці ІІ.

Керівник угорського консульства в Берегові Ендре Саліпскі щиро подякував та вручив декілька грамот тим людям, які доклали значних зусиль для допомоги садочку.

Народний депутат України, голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович зазначив: «Я дуже радий бути сьогодні тут з такої чудової нагоди саме напередодні Різдва. Нова будівля садочка дозволить маленьким вихованцям розвиватися, а вихователям працювати в кращих умовах. Турбота про дітей є дуже важливою, вони наше майбутнє. Я вдячний уряду Угорщини й місту Дебрецену за підтримку та сприяння, адже вони допомагають угорськомовному населенню Закарпаття в різних сферах, чим роблять їхнє життя кращим».

Заступник голови ОДА Віктор Мікулін також вручив грамоти та відзнаки від імені Закарпатської облдержадміністрації й наголосив на важливості такого роду співпраці для українсько-угорських відносин. За його словами, у цей нелегкий час, коли сусіди зі сходу проводять агресію проти України, наші західні сусіди всіляко нас підтримують.
Руслан ФАТУЛА


За матеріалами: Новини сьогодні
20-12-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1839

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]